Foto: AFP/Scanpix

Sīrija un Krievija piektdien nosodīja ASV dienu iepriekš pausto apņemšanos sākt tiešas palīdzības piegādes Sīrijas nemierniekiem, norādot, ka tas konflikta pārņemtajā valstī vardarbību padarīs vēl lielāku.

ASV lēmumam, par kuru pēc Romā notikušās starptautiskās "Sīrijas draugu" kontaktgrupas sanāksmes paziņoja Savienoto Valstu valsts sekretārs Džons Kerijs, būs negatīvas sekas un tas iedrošinās "ekstrēmistus", brīdināja Krievijas Ārlietu ministrija.

"Romā pieņemtie lēmumi, kā arī paziņojumi - gan pēc burta, gan pēc gara - būs tiešs iedrošinājums ekstrēmistiem iegūt varu ar spēka palīdzību, neskatoties uz vienkāršo sīriešu nenovēršamajām ciešanām," teikts ministrijas paziņojumā.

Savukārt Sīrijas valdības laikraksts "Tishrin" apsūdzēja Keriju, ka viņš piedāvā "ieročus, kas tiks vērsti pret Sīrijas" režīmu, nevis sekmē politisko atrisinājumu.

ASV finansiālā palīdzība "pārtaps par ieročiem, pārtiku un medikamentiem tiem, kas slepkavo un iznīcina", norādīja laikraksts.

ASV, Eiropas un arābu valstu pārstāvji, kas ceturtdien Romā pulcējās "Sīrijas draugu" sanāksmē, apsolīja sniegt konkrētu palīdzību Sīrijas opozīcijai, kas cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu.

Savienotās Valstis apsolīja 60 miljonus dolāru (30 miljonu latu) vērtas "neletālās" palīdzības piešķiršanu Sīrijas opozīcijai, kā arī pirmo reizi apņēmās tieši palīdzēt nemiernieku kaujiniekiem, piegādājot viņiem pārtiku un medikamentus.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta. Atbilstoši ANO un ASV aprēķiniem Sīriju ir pametuši vairāk nekā 750 000 bēgļu, bet vēl 2,5 miljoni ir pārvietoti Sīrijas iekšienē.

Atbilstoši ANO datiem konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku.

ASV laikraksts "The Washington Post", atsaucoties uz saviem avotiem, šonedēļ ziņoja, ka Baltais nams apsver ideju par būtiskām pārmaiņām Sīrijas politikā un varētu nemierniekiem sākt piegādāt "neletālo" palīdzību - bruņu vestes, bruņumašīnas -, kā arī, iespējams, pat nodrošināt viņiem militārās apmācības.

Patlaban jau tiek gatavota ASV misija nemiernieku kaujinieku apmācīšanai kādā no reģiona bāzēm, savukārt ziņoja laikraksts "The New York Times".

Sīriešu lielākās opozīcijas savienības - Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) - priekšsēdētājs Ahmeds Moazs al Hatibs janvārī nāca klajā ar priekšlikumu sākt sarunas ar Damaskas režīma pārstāvjiem.

Savukārt Sīrijas ārlietu ministrs Valids al Muallems pirmdien Maskavā, tiekoties ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu, paziņoja, ka Sīrijas režīms ir gatavs sarunām arī ar bruņotajiem nemierniekiem.

Lavrovs, runājot otrdien pirms sarunām Berlīnē ar ASV valsts sekretāru Keriju, sacīja, ka Sīrijas opozīcijas rindās patlaban sākuši dominēt ekstrēmi noskaņojumi, bet izredzes, ka drīzumā sīriešu starpā varētu sākties sarunas, ir sarukušas.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!