Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sīrijas armijas karavīri atguvuši kontroli pār nozīmīgu ceļu, kas ved uz valdības spēku pārvaldīto valsts otras lielākās pilsētas Alepo daļu, atsaucoties uz Sīrijas valsts medijiem, vēsta aģentūra AFP.

Paziņojumā norādīts, ka armija atguvusi kontroli pār svarīgo maršrutu, kuru pirms tam pārrāvuši "Islāma valsts" (IS, arābu valodā "Daesh") kaujinieki.

Operācijas laikā "iznīcināti "Daesh" teroristi un ceļš rīt no rīta tiks atvērts pilsoņiem", trešdien ziņo vietēji mediji.

Kaujinieki ceļu pārrāva pirms 12 dienām, atstājot Alepo izvietotos valdības spēkus ielenkumā.

Ceļa atkarošanu apstiprina arī Londonā bāzētā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR).

Jau drīz pēc Sīrijas konflikta sākuma Alepo rietumu daļā nostiprinājās valdības spēki, bet austrumos nemiernieki, kas vēlas prezidenta Bašara al Asada režīma gāšanu.

Nemiernieki ir sagrābuši galveno šoseju, kas savieno galvaspilsētu Damasku ar Alepo, bet pērn armija atvēra citu maršrutu pilsētas un karavīru apgādei, kas no Alepo ved uz valdības kontrolēto Hamu un Homsu.

Pirms 12 dienām "Islāma valsts" kaujiniekiem izdevās šo ceļu pārraut par spīti Krievijas nodrošinātajam gaisa atbalstam Asada spēkiem.

Ceļa slēgšanas rezultātā Alepo rietumu daļas iemītnieki nonāca ielenkumā, un strauji kāpa pamata preču cenas, norāda AFP.

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Kopš 30. septembra ar gaisa triecieniem Bašara al Asada režīma atbalstam iesaistījusies arī Krievija, draudot ieilgušo konfliktu vēl vairāk padziļināt, kā arī radot domstarpības ar ASV un citām reģiona valstīm, kuras atbalsta Asada opozīcijas spēkus.

Vairāk nekā 250 000 cilvēku ir gājuši bojā un miljons ievainoti. 11 miljoni pametuši savas mājas, no tiem vairāk nekā četri miljoni devušies uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!