Foto: Sputnik/Scanpix
Sīrijas valdības karaspēks turpina ofensīvu Alepo un ir iespiedies vēl dziļāk nemiernieku kontrolētajos pilsētas austrumu rajonos, atkarojot apvidu, kas bruņotās opozīcijas kontrolē atradās kopš 2012. gada, otrdien pavēstīja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

"Mēs varam apgalvot, ka režīms ieņēmis teju trešo daļu rajona "Masakin Hanano", kas ir svarīgs Alepo austrumu rajons," sacīja SOHR vadītājs Rami Abderrahmans.

"Sīrijas armijai kopš uzbrukuma sākuma austrumu Alepo tā ir svarīga pavirzīšanās uz priekšu," atzina SOHR vadītājs.

Otrdien sīvās kaujās rajonā "Sheikh Saeed" anklāva dienvidu frontē kritis konservatīvā islāmistu grupējuma "Ahrar al Sham" līderis.

Atbilstoši izplatītam viedoklim "Ahrar al Sham" ir lielākais nemiernieku grupējums Sīrijas ziemeļos.

Kopš pagājušās nedēļas Sīrijas valdības karaspēka kara aviācijas uzlidojumi un artilērijas apšaudes nemiernieku kontrolētajiem Alepo austrumu rajoniem kļuvušas intensīvākas.

Sīrijas valdība un tās sabiedrotā Krievija Alepo vairākkārt izsludinājušas ugunspārtraukšanas režīmu, lai ļautu ielenktos rajonus pamest civiliedzīvotājiem, kā arī nemiernieku karotājiem, kas ir gatavi nolikt ieročus vai evakuēties uz citiem bruņotās opozīcijas kontrolētajiem rajoniem.

Šīm iniciatīvām bijis maz panākumu, jo atbilstoši Damaskas un Maskavas skaidrojumam opozīcijas kaujinieki mierīgajiem iedzīvotājiem aplenktos rajonus neļauj pamest.

Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012. gadā, bet 22. septembrī sākās režīma spēku operācija tās atgūšanai, ko atbalstīja arī Krievijas kara aviācija.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums "Al Nusra".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!