Foto: Kadrs no video
Interneta video krātuvē "Youtube" publicēts video, kurā pirmās minūtes pēc nonākšanas džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") teroristu gūstā Sīrijā redzami divi Krievijas algotņi, vēsta "Radio Svoboda".

Šis ir jau otrais video, kurā, kā to identificējuši mediji un paši gūstekņi ierakstā, redzami krievi Romāns Zabolotnijs un Grigorijs Curkanu. Pirmo reizi video ar gūstā saņemtajiem it kā Krievijas militāristiem tika publicēts "Daesh" propagandas vietnē "Amaq" 3. oktobrī.

Curkanu brālis "Radio Svoboda" tad apstiprināja, ka video patiešām ir viņa brālis Grigorijs, kurš Sīrijā atrodoties tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner" sastāvā, bet pirms tam karojis arī Ukrainā.

Krievijas Aizsardzības ministrija noliedza, ka gūstā Sīrijā būtu nonācis kāds Krievijas karavīrs. Savukārt Krievijas Valsts domes deputāts Viktors Vodolackis 5. oktobrī paziņoja, ka Zabolotnijs un Curkanu ir nogalināti. Nekāda apstiprinājuma šai informācijai nav.

Jaunākajā publicētajā videoierakstā pikapa kravas kastē redzami trīs vīrieši. Divi tiek identificēti kā Zabolotnijs un Curkanu, bet trešā gūstekņa personība nav zināma. Pētnieciskā grupa "Conflict Intelligence Team" pieļauj, ka tas varētu būt sīriešu karavīrs.

"Delfi" jau iepriekš vēstīja par interneta avīzes "Fontanka.ru" publikāciju, kurā bija rakstīts par to, ka Sīrijā krituši desmitiem Krievijas algotņu. Izdevums rakstīja, ka Sīrijā jau ilgu laiku karo ar smagiem kājinieku ieročiem un tehniku bruņota juridiski neeksistējoša privāta militārā uzņēmuma "Vagner" bataljons, kura sastāvā ir simtiem Krievijas armijas virsnieku.

Līdz ar to šīs oficiāli nereģistrētās kompānijas dzīva spēka zaudējumi netiek ieskaitīti kopējā Aizsardzības ministrijas statistikā, apgalvo žurnālisti.

"Vagner" izveidota uz 2013. gadā Sīrijā karojoša "Slāvu korpusa" bāzes, ko komandējis rezerves apakšpulkvedis Dmitrijs Utkins. No 2014. gada pavasara kompānija darbojās Ukrainai piederošajā Krimā un Luhanskas reģionā, apgalvo portāls. Pēc tam vienība nosūtīta uz Sīriju.

2014. gadā Utkins sācis komandēt atsevišķu vienību, kas ieguvusi "Vagner" nosaukumu. Šī formējuma eksistenci apstiprina Krievijas prezidenta Vladimira Putina parakstīti dokumenti, uzzinājis medijs.

No saviem avotiem žurnālisti noskaidrojuši, ka par dienestu Ukrainā un Sīrijā "Vagner" kaujinieki saņem valsts apbalvojumus. Medija rīcībā nonākušas fotogrāfijas ar ordeņiem un to apliecinājumiem.

Krievija kopš 2015. gada ir aktīvi iesaistījusies Sīrijas pilsoņu karā, atbalstot prezidenta Bašara al Asada spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!