Foto: AP/Scanpix

Starptautiskie plāni par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu tiek kavēti Krievijas iebildumu dēļ pret stingru ANO Drošības padomes rezolūciju šajā lietā, pirmdien pavēstīja diplomāti.

Krievija un ASV ir vienojušās par Sīrijas ķīmisko ieroču likvidēšanas plānu, šādi ļaujot Damaskai izvairīties no ASV militārā trieciena, ko tās grasījās sarīkot pēc ķīmisko ieroču uzbrukuma Damaskas pievārtē 21.augustā, kurā bojā gāja vairāki simti cilvēku.

Abas valdības ir nosūtījušas Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) plānu tam, kā varētu notikt viena no vērienīgākajām atbruņošanas misijām, pavēstīja diplomāti.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ir pieprasījis "stingru" Drošības padomes rezolūciju plāna īstenošanai.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs savukārt apsūdz Rietumus, ka tie saistībā ar plānu izmanto "šantāžu", lai piespiestu Drošības padomi apstiprināt iespējamu militāru uzbrukumu.

"Par ieroču iznīcināšanas detaļām pamatā ir panākta vienošanās, tomēr visu aptur jautājums par tā īstenošanu, un tas ir starp Krieviju, Ameriku un Drošības padomi," sacīja ANO diplomāts.

OPCW diplomāti Hāgā apstiprināja, ka ķīmisko ieroču uzraudzības organizācijas izpildpadome nevar sanākt, lai vienotos par plānu, kamēr Drošības padome nav izlēmusi, kā piespiest Asadu pakļauties plānam.

"OPCW tikšanās šonedēļ ir maz ticama. Tas ir jāizšķir ārlietu ministriem un prezidentiem," sacīja ANO diplomāts.

Kerijs un Lavrovs otrdien tiksies Ņujorkā.

"Kavēšanās dēļ tiek atlikts atbruņošanās sākums, un termiņš, kuru viņi ir nolikuši 2014.gada vidū, ir ļoti konkrēts," sacīja kāds cits diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!