Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas ķīmisko ieroču krājumi līdz 2014. gada vidum tiks izvesti no valsts iznīcināšanai citās zemēs, par piektdien apstiprināto Ķīmisko ieroču aizliegums organizācijas (OPCW) plānu vēsta raidsabiedrība BBC.

15. novembris bija gala termiņš, līdz kuram OPCW bija jāiesniedz bīstamā bruņojuma iznīcināšanas laika grafiks. Tas apstiprināts par spīti tam, ka Albānija, kurā bija paredzēts nogādāt ķīmisko bruņojumu, pēc tautas protestiem atteicās to pieņemt. Līdz ar to pagaidām nav skaidrs, uz kurieni bruņojums tiks transportēts un kur iznīcināts.

Sīrijas ķīmiskie ieroči tiek iznīcināti saskaņā ar ASV un Krievijas panākto vienošanos, kas apstiprināta ANO rezolūcijā. Vienošanās vismaz uz laiku apturēja ASV solīto militāro triecienu Sīrijai, lai sodītu režīmu par 21. augustā notikušu ķīmisko uzbrukumu, kurā Vašingtona apsūdz oficiālo Damasku, kas savu vainu kategoriski noliedz.

Ķīmiskā bruņojuma iznīcināšana ir uzticēta OPCW un ANO kopīgajai misijai. Oktobrī organizācijas pabeidza iznīcināt ķīmiskā bruņojuma ražošanas ekipējumu, kas nozīmē, ka Damaskai vairs nav iespējas izgatavot ķīmiskās kaujas vielas, tomēr priekšā vēl ir esošo aptuveni 1000 tonnu kaujas vielu iznīcināšana.

"Sīrijas ķīmiskie ieroči tiks izvesti iznīcināšanai ārpus valsts teritorijas, lai nodrošinātu to likvidēšanu drošākajā un ātrākajā viedā, ne vēlāk kā līdz 2014. gada 30. jūnijam," teikts piektdien publiskotajā OPCW paziņojumā.

Pašas bīstamākās vielas tiks izvestas no Sīrijas līdz 31. decembrim, bet pārējās, izņemot vienu no zarīna nervu gāzes sastāvdaļām izopropanolu, līdz 2014. gada piektajam februārim. Savukārt Sīrijas ķīmisko ieroču objekti rindas secībā tiks iznīcināti no 15. decembra līdz 15. martam, informē OPCW.

OPCW eksperti ķīmisko vielu izvešanu un iznīcināšanu raksturo kā pašu sarežģītāko Sīrijas ķīmiskās atbruņošanas daļu, kurai nepieciešami droši transportēšanas un likvidēšanas apstākļi, bet Sīrijā jau vairāk nekā divus gadus plosās karš.

Iznīcināšanas plāna apstiprināšana piektdien Hāgā kavējās par vairākām stundām, jo tika gaidīts Albānijas lēmums par bruņojuma pieņemšanu. Balkānu valsts nesen pati pabeidza sava ķīmiskā bruņojuma iznīcināšanu un ASV lūdza Tirānu palīdzēt ar Sīrijas ieroču likvidēšanu.

Tomēr pēc vairāku dienu protestiem Tirānā un citās pilsētās premjerministrs Edis Rama televīzijā paziņoja: "Albānijai nav iespējams iesaistīties šajā operācijā."

ASV paziņoja, ka turpinās strādāt ar sabiedrotajiem un partneriem, lai nodrošinātu programmas izpildi. Kā iespējamās alternatīvas Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanai ir minētas Francija un Beļģija. Norvēģija ir piedāvājusi nosūtīt savus kuģus ķīmisko ieroču transportēšanai, bet atsakās tos uzņemt pie sevis.

Šī ir pirmā reize, kad Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijai (OPCW) lūgts iznīcināt valsts ķīmisko ieroču arsenālu kara laikā. Inspektorus sagaida biedējošs uzbrukums, paredz korespondenti.

ANO ekspertu ziņojums liecina, ka 21. augusta uzbrukumā pie  Damaskas izmantots zarīns, kas šauts ar zeme - zeme raķetēm. ASV dati liecina, ka minētajā uzbrukumā bojā ir gājuši vairāk nekā 1400 cilvēku. Francija un ASV uzskata, ka ANO ziņojums, kurš gan nenosaka uzbrukumā vainojamo pusi, skaidri norāda uz Sīrijas režīma atbildību.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu. 

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!