Foto: AP/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads pie varas savā valstī varētu noturēties vēl gadiem, lai gan ir zaudējis kontroli pār lielu daļu teritorijas, atsaucoties uz augsta ranga Izraēlas militārā komandiera prognozēm, vēsta aģentūra "Reuters".

"Viņš paliks gadiem. Es neredzu nevienu spēku, kas gāztu viņu rīt no rīta, kaut arī viņš ir pelnījis aiziet no šīs pasaules -  jo ātrāk tas notiks, jo labāk," intervijā laikrakstam "Yedioth Ahronoth" trešdien pauž ģenerālmajors Džairs Golans, kurš ir galvenais komandieris Izraēlas frontē ar Sīriju.

Asads varētu pārciest militārā un teritoriālā strupceļā nonākušo konfliktu ar nemierniekiem, paredz Golans. Sīrijas valdība esot zaudējusi 60% teritorijas, bet spēj noturēties pret opozīcijas kaujiniekiem pateicoties savai Krievijas apgādātajai armijai, uzskata Izraēla.

Sīrija, kura ar seno ienaidnieku Izraēlu oficiāli ir karas stāvoklī, pēc ASV draudiem uzbrukt par 21. augustā notikušo ķīmisko uzbrukumu ir devusi mājienus, ka ārvalstu trieciena gadījumā varētu atriebties Izraēlai.

Ģenerālmajors Golans šādu iespēju noraida. Asada armija ir zaudējusi 15 000 vīru, izšāvusi 40 - 50% savu tāla darbības rādiusa raķešu, bet daļu pretgaisa aizsardzības bateriju ir pārņēmuši nemiernieki, pamato Izraēlas komandieris.

"Viņš var nodarīt mums zaudējumus, viņš var nelikt mūs mierā, bet viņš šodien nevar realizēt nopietnu sauszemes operāciju pret Izraēlu," skaidro Golans.

Otrdien Izraēlas vēstnieks ASV Maikls Orens intervijā "Jerusalem Post" norādīja, ka Izraēla, kas vairāk nekā divus gadus ilgā konflikta laikā nav atklāti nostājusies kādā no pusēm, "vienmēr ir vēlējusies, lai Asads aiziet", izjaucot Sīrijas aliansi ar Irānu un Libānas kaujinieku grupējumu "Hezbollah". Asada sakāve ir vēlama pat tad, ja tas notiek ar Izraēlai naidīgo islāmistu rokām, skaidroja vēstnieks.

Tam piekrīt arī Golans, brīdinot, ka nevajag pārspīlēt radikālo sunnītu radītos draudus. "Globālais džihāds ir slikts ienaidnieks, bet tas ir samērā primitīvs ienaidnieks, kam nav reģionālas varas atbalsts," stāsta militārists. Daudz lielāku draudu rada Sīrijas un Irānas atbalstīti kaujinieki.

Pēdējā gada laikā Izraēla vismaz trīs reizes ir veikusi uzlidojumus Sīrijai, lai, saskaņā ar avotiem drošības struktūrā, novērstu sarežģītu ieroču nodošanu "Hezbollah".

Šīītu grupējums par savu kaujinieku palīdzību Asada spēkiem vēlējies saņemt augstas precizitātes zeme-zeme raķetes, kā arī pretgaisa un pretkuģu raķetes, stāsta Golans, bet, "cik tas ir zināms", nav bijusi runa par ķīmiskajiem ieročiem.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Par Asadu un to, kā viņš kļuva par prezidentu, vairāk var uzzināt šeit

Pateicoties Krievijas un Ķīnas nostājai, ANO Drošības padome vairāk nekā divus gadus ilgstošā konflikta laikā tā arī nav spējusi vienoties par pasākumiem asinsizliešanas apturēšanai.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu. 

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!