Foto: AFP/Scanpix

Neskatoties uz Lielbritānijas parlamenta balsojumu pret uzbrukumu Sīrijai, ASV joprojām cenšas izveidot "starptautisku koalīciju", lai sodītu prezidenta Bašara al Asada režīmu par iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu, piektdien paziņoja Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Čaks Heigels.

Preses konferencē Filipīnās Heigels norādīja, ka Vašingtona "turpinās meklēt starptautisko koalīciju, kas kopīgi rīkosies".

Tomēr ministrs neminēja valstis, kas šādā koalīcijā varētu iesaistīties, un viņa izteikumi ir šķietamā pretrunā ar iepriekš izskanējušo Baltā nama paziņojumu, ka ASV būtu gatavas rīkoties arī vienas pašas.

Heigels uzsvēra, ka Vašingtona respektējot Lielbritānijas parlamenta lēmumu nepiedalīties uzbrukumā Sīrijai.

"Katras valsts pienākums ir pieņemt pašai savu lēmumu," sacīja Pentagona vadītājs. "Mēs turpinām konsultēties ar britiem kā saviem sabiedrotajiem. Šīs konsultācijas ir arī par iespējamo kopīgo rīcību, reaģējot uz ķīmisko ieroču uzbrukumu Sīrijā."

"Nezinu daudz atbildīgu valdību, ja arī ir kāda, kas nebūtu stingri nosodījusi ķīmisko ieroču pielietošanu pret nevainīgiem cilvēkiem," piebilda ministrs.

Kā ziņots, ASV centieni izveidot koalīciju iespējamam uzbrukumam Sīrijai ceturtdienas vakarā cieta nopietnu neveiksmi, jo Lielbritānijas parlaments nobalsoja pret Apvienotās Karalistes iesaistīšanos šādā militārā operācijā.

Pret valdības lēmumprojektu balsoja 285 parlamenta apakšnama locekļi, kamēr to atbalstīja vien 273 likumdevēji.

Premjerministrs Deivids Kemerons pēc balsojuma atzina, ka parlaments nepārprotami "nevēlas britu armijas darbību" Sīrijā.

"Man ir skaidrs, ka Lielbritānijas parlaments, atspoguļojot britu tautas viedokli, nevēlas pieredzēt britu armijas darbību. Esmu to sapratis, un valdība rīkosies atbilstoši," pēc balsojuma rezultātu pasludināšanas paziņoja premjers.

Tomēr neilgi pēc Lielbritānijas parlamenta balsojuma, ASV paziņoja, ka gatavas rīkoties arī vienas pašas.

"Esam redzējuši Apvienotās Karalistes parlamenta šī vakara balsojuma rezultātus," atzina ASV Nacionālās Drošības padomes pārstāve Keitlīna Haidena. "Kā esam sacījuši, prezidenta [Baraka] Obamas lēmumu noteiks Savienoto Valstu intereses. Viņš uzskata, ka uz spēles ir Savienoto Valstu pamatintereses un ka valstis, kas pārkāpj starptautiskās normas par ķīmiskajiem ieročiem, jāsauc pie atbildības."

Uz jautājumu, vai ir kas tāds, ko Sīrija varētu darīt, lai novērstu iespējamo ASV triecienu, Heigels atbildēja, ka nevēlas izteikt pieņēmumus.

"Neesmu informēts par jebkādām izmaiņām Asada režīma nostājā šajā jautājumā. Es rēķinos ar realitāti, kāda tā ir ir. Es nespekulēju par hipotētiskām situācijām," sacīja ministrs.

Obama ir paziņojis, ka iespējamā ķīmisko ieroču pielietošana no Asada režīma puses ir draudi ASV drošībai un noziegums pret sīriešu tautu.

Vidusjūras austrumu daļā turpina koncentrēties ASV karakuģi, kas bruņoti ar spārnotajām raķetēm, un Savienoto Valstu militārpersonas paziņojušas, ka ir gatavas dot spēcīgu triecienu ar Asada režīmu saistītiem objektiem.

Tikmēr Sīrijas sabiedrotā Krievija faktiski bloķējusi visus mēģinājumus panākt ANO Drošības padomes pilnvarojumu militārām akcijām pret Asadi režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!