Foto: AFP/Scanpix

Sestdien panākta ASV un Krievijas vienošanās par Sīrijas konflikta noregulēšanu diplomātijas ceļā un valstī esošo ķīmisko ieroču likvidēšanu. Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar ārvalstu mediju apkopotiem sešiem vienošanās punktiem.

1. Ieroču nodošana

Sīrijas prezidents Bašars al Asads nolēma pievienoties Ķīmisko ieroču ierobežošanas konvencijai, tāpēc Damaskai tuvākajā laikā jānodod tās rīcībā esošos ķīmiskos ieročus starptautiskajā kontrolē.

2. Detalizēta atskaite

Sīrijai nedēļas laikā jāiesniedz starptautiskajai sabiedrībai detalizētu atskaiti par savu ķīmisko ieroču arsenālu, norādot indīgo vielu veidus, sastāvu un daudzumu, kā arī atskaitoties par pētnieciskajiem projektiem un ķīmisko ieroču ražošanas jaudām.  

3. Likvidēšanas plāns

Krievija un ASV apņēmās tuvākajā laikā iesniegt Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā "ārkārtas procedūras protokolu", kurā aprakstīs Sīrijas arsenāla likvidēšanas plānu. Tas jādara nekavējoties, jo Sīriju jau divus gadus plosa pilsoņu karš, bet augusta nogalē Damaskas piepilsētā tika pielietoti ķīmiskie ieroči, uzsvērts vienošanās dokumentos.

4. 'Zaļā gaisma' inspektoriem

Sīrijas varas iestādēm un opozīcijai jāuzņemas pienākumi nekavējoties nodrošināt starptautiskajiem inspektoriem netraucētu pieeju valstī esošajiem ķīmiskajiem ieročiem.  

5. Nešmaukties!

Līdz nākamā gada vidum jālikvidē visi ķīmiskie ieroči. Gan Sīrijas varas iestādēm, gan opozīcijai jāatsakās no plāniem nogādāt ķīmiskos ieročus uz trešajām valstīm.

6. Pret pārkāpējiem lietos spēku

Ja kāds no šiem punktiem netiks ievērots, ANO Drošības padome patur tiesības uz spēka pielietošanu pret tiem, kas rada "drauds pasaules mieram un drošībai".


Jau ziņots, ka sestdien panākta Vašingtonas un Maskavas vienošanās, kas paredz Sīrijas ķīmisko ieroču likvidēšanu. Vienošanos izdevies panākt "daļēji" arī tāpēc, ka pastāvējuši ticami draudi pielietot pret Sīriju militāru spēku, šādi sodot Damaskas režīmu par 21.augustā uzbrukumu, kas notika Damaskas pievārtē, un kurā, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku. ASV norāda, ka uzbrukumā, kurā pielietota zarīna gāze bojā gājuši vairāk nekā 1400 cilvēku.

Atbilstoši nemiernieku un Vašingtonas versijai ķīmiskos ieročus ir pielietojuši valdības spēki . Oficiālā Damaska šīs apsūdzības kategoriski noraida un apsūdz nemierniekus, ka tie, sarīkojot ķīmisko ieroču uzbrukumu un melīgi apsūdzot valdību, gribējuši panākt savu ārzemju patronu militāru intervenci Sīrijā.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz
Krievijas
un

Irānas 

atbalstu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!