Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas amatpersonas iesniegušas ASV plānu, kurā izklāstīts, kā Sīrijas ķīmiskie ieroči varētu tikt nodoti starptautiskā pārraudzībā, trešdien vēsta Krievijas mediji.

"Mēs amerikāņiem nodevām plānu, kā Sīrijas ķīmiskos ieročus nodot starptautiskai kontrolei. Mēs ceram par to debatēt Ženēvā," ziņu aģentūrām sacījis informācijas avots Krievijas delegācijā.

Plašākas detaļas par šo plānu avots nesniedza.

Par Krievijas plānu, kā Sīrijas ieroči varētu tikt savākti un iznīcināti, ceturtdien runās Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Tikšanās Ženēvā varētu ilgt vairākas dienas, ziņu aģentūrai ITAR-TASS sacījis cits avots.

"Šķiet, ka šī tikšanās varētu sākties ceturtdien un noslēgties piektdien, kaut arī nav izslēgts, ka tā varētu ilgt līdz sestdienai," sacījis Ženēvā bāzētais informācijas avots. "Tā būs divpusēja tikšanās, nav plānots iesaistīt ANO."

Tikšanās notikšot kādā no Ženēvas lepnākajām viesnīcām, vēsta ITAR-TASS.

Lavrovs, pirmdien tiekoties ar Sīrijas ārlietu ministru Validu Muallemu, mudināja Damasku "nodot ķīmiskos ieročus starptautiskā kontrolē un tad tos iznīcināt".

Pēc Krievijas ārlietu ministra teiktā, šādi, iespējams, varētu "izvairīties no militārajiem uzbrukumiem", kurus pašlaik plāno ASV un to sabiedrotie.

Tiesa gan, Kerijs jau pirms tam pirmdien preses konferencē Londonā bija nācis klajā ar ideju, ka Sīrija varētu paglābties no ASV militārās intervences, ja tā nedēļas laikā nodos savus ķīmisko ieroču arsenālus.

ASV Valsts departaments gan vēlāk taisnojās, ka tas no Kerija puses bijis tikai "retorisks arguments".

Damaska uz Lavrova priekšlikumu reaģējusi pozitīvi. Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns izrādījis ieinteresētību par šo ideju.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama jau lūdzis Kongresu atlikt balsojumu par pilnvarojumu militārās intervences sākšanai Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!