Foto: AFP/Scanpix

Krievija plāno pastiprināt savu floti Vidusjūrā, galvenokārt Sīrijas piekrastē, palielinot karakuģu skaitu reģionā līdz desmit, atsaucoties uz admirāļa paziņojumu, vēsta raidsabiedrība RT.

"Uzdevums ir kristālskaidrs: izvairīties no ik mazākā drauda valsts drošībai. Tā ir vispārēja prakse visās pasaules flotēs, būt klāt, kad pieaug spriedze," žurnālistiem pastāstīja admirālis Viktors Čirkovs.

Krievija savu kara floti Vidusjūrā sāka stiprināt 2012. gada beigās. Pašlaik reģionā ir jau septiņi Krievijas kuģi - pieci desantkuģi, eskorta kuģis "Ņeustrašimij"  un liels pretzemūdeņu kuģis "Admiral Panteļejev".

Saskaņā ar izskanējušajām ziņā raķešu kreiseris "Moskva" jau 10 decembrī šķērsoja Gibraltāra jūras šaurumu un 15. vai 16. septembrī sasniegs galamērķi. Vēl divi kuģi no Melnās jūras piektdien šķērsojuši Bosfora šaurumu, ziņo RT.

Krievijas flotes stiprināšana notiek laikā, kad vairāk nekā divus gadus ilgstošais Sīrijas konflikts ir sasniedzis jaunas virsotnes. ASV un sabiedrotās apsūdz Sīrijas valdību ķīmisko ieroču pielietošanā un Vašingtona draud ar militāru triecienu.

Tam kategoriski iebilst Damaskas ciešā sabiedrotā un lielākā ieroču piegādātāja - Maskava. Gan Sīrija, gan Krievija 21. augustā notikušajā ķīmiskajā uzbrukumā vaino pret valdību karojošos nemierniekus.

Turklāt Krievija ir uzsvērusi, ka palīdz Sīrijai un turpinās to darīt arī kara gadījumā. Krievijai ir flotes bāze Sīrijas ostā Tartūsā, kas ir Maskavas vienīgais atbalsta punkts Vidusjūrā. 

Pateicoties Krievijas un Ķīnas nostājai, ANO Drošības padome vairāk nekā divus gadus ilgstošā konflikta laikā tā arī nav spējusi vienoties par pasākumiem asinsizliešanas apturēšanai.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu. 

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!