Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas miera sarunās, kuras plānots sākt piektdien ar ANO atbalstu, nebūs panākumu, ja uz tām netiks uzaicināti kurdu pārstāvji, otrdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Mēs pēdējā laikā dzirdam šaubas .. par to, vai uzaicināt Sīrijas kurdus – konkrēti, partiju "Demokrātiskā savienība". Bez šīs partijas, bez šī dalībnieka sarunās nevar sasniegt tādu rezultātu, kādu mēs gribam, tas ir, galīgu politisko noregulējumu Sīrijā," sacīja Lavrovs preses konferencē par 2015.gada rezultātiem.

"Šīs grupas neuzaicināšana būs nopietna kļūda, bet es atkārtoju, ka mēs (Krievija) neuzliksim [sarunām] nekādu veto – tās ir [ANO īpašā sūtņa Sīrijā] Stafana de Misturas tiesības," uzsvēra Lavrovs.

Viņš uzsvēra, ka Krievijai un ASV nav nekāda mandāta veidot Sīrijas opozīcijas delegāciju šīm sarunām, un piebilda, ka šāds mandāts ir de Misturam.

Krievijas ārlietu ministrs piebilda, ka jautājumā par kurdu uzaicināšanu uz sarunām kā arguments esot minēts fakts, ka kurdi necīnās pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu. "Nekad nav bijis tāda kritērija, ka uz sarunām jāaicina tikai tie, kuri cīnās pret Asadu," uzsvēra Lavrovs.

Šveices pilsētā Ženēvā paredzētās Sīrijas miera sarunas, kurām bija jāsākas pirmdien, sāksies piektdien un ilgs sešus mēnešus, pirmdien paziņoja ANO īpašais sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura.

Viņš atklāja reportieriem, ka sarunu sākšanās datums ir atlikts, jo ir iestājies "strupceļš" centienos vienoties par delegāciju sastāviem, tomēr otrdien tiek plānots dalībniekiem nosūtīt uzaicinājumus uz sarunām.

Pirmā sarunu kārta varētu ilgt divas līdz trīs nedēļas. Tās būs pirmās Sīrijas konflikta miera sarunas kopš 2014.gada janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!