Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sīrijas miera sarunām, kuras paredzēts atsākt ceturtdien Vīnē, ir tagad "ļoti, ļoti izšķirošs brīdis," paziņojis ANO īpašais Sīrijas sūtnis Stafans de Mistura.

"Es pavisam noteikti esmu noskaņots optimistiski, jo vienīgi tāds varu būt šādos brīžos," trešdien sacīja diplomāts. "Šis ir ļoti, ļoti izšķirošs brīdis."

Austrijas galvaspilsētā uz divu dienu sarunām būs "pilna opozīcijas delegācija un pilna valdība delegācija", norādīja de Mistura.

Vīnes sarunas ir "pēdējā cerība", lai panāktu politisku atrisinājumu Sīrijas septiņu gadu karam, Parīzē atzina Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns

"Šodien nav nekādu izredžu uz politisku atrisinājumu, izņemot - un tā ir pēdējā cerība - rītdienas tikšanās Vīnā, kuru vadīs ANO un kurā klāt būs visi svarīgākie spēlētāji," sacīja ministrs.

"Humānā situācija ir ievērojami pasliktinājusies" Afrīnā, Sīrijas ziemeļrietumos, kur Turcijas armija izvērsusi uzbrukumu Sīrijas kurdu kaujiniekiem, kā arī Idlibā un Austrumgutā, norādīja ministrs.

Neilgi pēc Vīnes sarunām Krievijas Sočos notiks Sīrijas miera konference, kuru atbalsta Krievija, Irāna un Turcija.

De Mistura vērsās pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina, aicinot viņu vērst spiedienu pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību, lai panāktu jaunu vēlēšanu sarīkošanu, sakot, ka ar militāru uzvaru vien nepietiks, lai "panāktu mieru".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!