Foto: AP/Scanpix

Sīrijas miera sarunu pirmā diena Kazahstānas galvaspilsētā Astanā beigusies bez acīmredzamiem rezultātiem, ziņu aģentūrai AFP atklāja informēti avoti.

Astanā sapulcējušies Sīrijas valdības un nemiernieku grupējumu pārstāvji, bet pirmajā dienā tiešas abu pušu sarunas nav notikušas.

Sīrijas valdībai tuvu stāvošs avots AFP atklāja, ka valdības delegācija šodien darbu beigusi. Arī nemiernieku grupējumu preses pārstāvis informēja, ka pirmdienas tikšanās ir beigušās.

Nemiernieku grupējumu pārstāvji atteicās piedalīties tiešās sarunās ar valdības pārstāvjiem, kā iemeslu minot valdības spēku veiktos uzbrukumus apvidum netālu no Damaskas.

Tomēr viņi piedalījās netiešās sarunās ar režīmu un tikās ar Krievijas, Turcijas un ANO pārstāvjiem. Nemiernieku grupējumu preses pārstāvis šīs sarunas raksturoja kā garas un produktīvas.

Viņš žurnālistiem sacīja, ka "abas puses strādā pie jautājumiem, kas saistīti ar pamiera apstiprināšanu".

Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem.

Plānots, ka sarunas Astanā turpināsies otrdien. Nemiernieku grupējumu preses pārstāvis sacīja, ka visticamāk tiks izmantota vidutāju palīdzība.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 310 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!