Pēc tam, kad sociālajos tīklos izplatījās šaušalīgs videoieraksts, kurā pret prezidenta Bašara al Asada un viņa sabiedroto spēkiem karojošie nemiernieki nogriež galvu jaunam zēnam, kaujinieki atzinuši, ka tā esot bijusi kļūda, vēsta raidsabiedrība CNN.

Videoierakstā bija redzams nobijies zēns pikapa kravas kastē starp vairākiem nemiernieku kaujiniekiem. Karotāji apgalvoja, ka bērns ir gūsteknis no režīma pusē karojošās pārsvarā palestīniešu kaujinieku grupas "Liwa al-Quds". Viņš esot notverts neoficiālā bēgļu nometnē uz ziemeļiem no kara plosītās Alepo pilsētas.

Pēc tam viens no vīriem redzams pieliekam nazi pie bērna galvas. Zēna identitāte nav zināma, bet pēc izskata viņš ir ļoti jauns – , iespējams, ap 10 gadus vecs.

Tikmēr "Liwa al-Quds" jau paziņoja, ka grupējumam ar zēnu nav nekāda sakara. Viņš dzīvojis kopā ar savu ģimeni – "viens no daudzām nabadzīgajām ģimenēm, kas dzīvo teroristu kontrolētajās teritorijās".

Incidentā iesaistītā nemiernieku grupa "Nour al-Din Zenky" "Facebook" lapā publicēja paziņojumu, kurā zēna nogalināšanu sauc par "individuālu kļūdu" un sola izmeklēt "cilvēktiesību pārkāpumus, kas tika izplatīti sociālajos medijos".

Grupa skaidro, ka šādi pārkāpumi ir "individuālas kļūdas, kas nereprezentē ne mūsu tipisko praksi, ne mūsu galveno politiku". Incidentā iesaistītie vīri ir aizturēti un nodoti "juridiskajai komitejai", kas veiks izmeklēšanu, teikts ziņojumā.

Tajā pašā laikā nemiernieku grupa pārmet starptautiskajai sabiedrībai par tās "klusēšanu saistībā ar Asada režīma pastrādātajiem kara noziegumiem", kas "pasaules acu priekšā sasnieguši kriminalitātes un brutalitātes virsotnes". "Režīma nāves mašīna" ir laupījusi tūkstošiem civiliedzīvotāju dzīvību Alepo pilsētā, papildināts paziņojumā.

Sīrijas Nacionālā koalīcija, kas pārstāv virkni pret Asadu karojošo nemiernieku grupu, norāda, ka ir "dziļi šokēta" par notikušo. Taču viņi uzslavē "Nour al-Din Zenky" par incidenta nosodīšanu. Koalīcija uzsver, ka sekos tam, lai vainīgie tiktu saukti pie atbildības.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības grupa "Amnesty International" brīdina, ka zēna nogalināšana signalizē par to, ka nemiernieku grupu biedri nesodīti pastrādā nopietnus noziegumus.

Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA apsūdz "Nour al-Din Zenky", ka tā saņem atbalstu no Turcijas un ir saistīta ar Redžepa Tajipa Erdogana režīmu. Ankara ir viena no galvenajiem Asada režīma kritiķiem.

Turcijā arī atrodas vairāk nekā divi miljoni no kara bēgošo sīriešu un pastāv bažas, ka bēgļu straume pastiprināsies, ja Alepo pilnībā kritīs Sīrijas režīma spēku rokās.

Sīrijā kopš 2011. gada plosās pilsoņu karš. Tas sākās kā tautas demonstrācijas pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārauga vardarbībā, kad režīma spēki pret demonstrantiem pavērsa ieročus.

Režīma spēkus atbalsta Krievija un Irāna, savukārt nemierniekus Turcija, Saūda Arābija, ASV un citas arābu un rietumvalstis. Izmantojot kara haosu, daļā Sīrijas un Irākas nostiprinājās radikālo islāmistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"), kurš karo kā pret Asada spēkiem, tā citiem nemiernieku grupējumiem.

Pret "Daesh" uzlidojumus veic ASV vadītā koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!