Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas nemiernieku grupējumu pārstāvji pirmdien noraidīja iespēju, ka to kaujinieki varētu evakuēties no Alepo, neraugoties uz pēdējo nedēļu smagajiem zaudējumiem.

Par nemiernieku iespējamo evakuāciju no Alepo sarunās otrdien un trešdien grasās spriest Krievijas un ASV diplomāti.

Tomēr divu nemiernieku grupējumu pārstāvji pirmdien ziņu aģentūrai AFP noraidīja iespēju, ka viņi varētu piekrist savu kaujinieku atvilkšanai.

Priekšlikumi par "nemiernieku grupējumu aiziešanu ir nepieņemami", sacīja grupējuma "Nureddine al Zinki" pārstāvis Jasers al Jusefs. "Tie ir krievi, kam ir jāpamet Alepo, un sektantu kaujinieki, kam ir jāpamet Alepo un Sīrija, un jābeidz iejaukties Sīrijas iekšējās lietās."

"Revolucionāri nepametīs Alepo un cīnīsies pret krievu un irāņu okupāciju līdz pēdējai asins lāsei," sacīja grupējuma "Islāma armija" pārstāvis Abu Abderrahmans al Hamavi.

"Šī ir mūsu zeme un mūsu senču zeme, un mēs paliksim tajā un aizstāvēsim to, ja Dievs tā gribēs," viņš sacīja. "Revolūcija turpināsies līdz uzvarai."

ASV un Krievijas eksperti šonedēļ apspriedīs nemiernieku evakuēšanu no Alepo austrumiem, tostarp evakuācijas ceļus un termiņus, pirmdien paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012. gadā, bet 22. septembrī sākās režīma spēku operācija tās atgūšanai, ko atbalstīja arī Krievijas kara aviācija.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums "Al Nusra".

Sīrijas armija patlaban notiekošās operācijas gaitā nemierniekiem atkarojusi divas trešdaļas Alepo austrumu rajonu, kas vēl nesen atradās bruņotās opozīcijas kontrolē.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!