Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas galvenie opozīcijas grupējumi ceturtdien sarunās Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā vienojās par sarunām ar Sīrijas režīmu, bet uzstāja, ka prezidentam Bašaram al Asadam ir jāatkāpjas jebkura politiskas pārejas procesa sākumā.

Pirmajās nozīmīgajās sarunās starp dažādiem Sīrijas opozīcijas politiskiem un bruņotiem grupējumiem to pārstāvji vienojās par formātu sarunām ar Sīrijas režīmu, kuras mēģina panākt pasaules lielvalstis.

"Dalībnieki ir gatavi runāt ar Sīrijas režīma pārstāvjiem ... specifiskā laika ietvarā, par kuru tiks panākta vienošanās ar ANO," paziņoja Rijādā notikušo sarunu dalībnieki.

Opozīcijas grupējumi tomēr uzstāja, ka "Bašaram al Asadam un viņa palīgiem jāatsakās no varas, sākoties pārejas periodam", kuru novembrī Vīnē noteica pasaules lielvalstis.

17 valstu ārlietu ministri Vīnē bija vienojušies, ka pārejas laika valdība Sīrijā jāizveido sešu mēnešu laikā un vēlēšanas jāsarīko 18 mēnešu laikā. Viņi arī aicināja līdz 1.janvārim sākt sarunas starp opozīciju un Asada režīmu.

Saskaņā ar ceturtdien Rijādā panākto vienošanos opozīcijas grupējumi ir izveidojuši "augstāko komiteju sarunām". Šī Rijādā bāzētā komiteja, kuras sastāvā ir 32 cilvēki, izraudzīsies 15 cilvēku delegāciju sarunām ar Sīrijas režīmu. Trešdaļa šīs komitejas locekļu pārstāv bruņotus grupējumus.

Sarunās Rijādā nepiedalījās tādi bruņotie grupējumi kā "Al Qaeda" filiāle "Nusras fronte" un džihādistu grupējums "Daesh". Starp to dalībniekiem nebija arī kurdu kaujinieku grupējumi.

Piektdien Ženēvā paredzētas tālākas diskusijas par Sīriju, kurās piedalīsies ASV, Krievija un ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!