Sīrijas opozīcijas spēki ceturtdien padzinuši teroristu grupējumu "Daesh" no strateģiski svarīgas Sīrijas pilsētas Arrajas Turcijas pierobežā, atsaucoties uz pašu kaujinieku un organizācijas "Sīrijas cilvēktiesību observatorija" informāciju, raksta portāls "Al Arabiya".

Dažādi kaujinieku grupējumi, tostarp mērenie kaujinieki no "Brīvās Sīrijas armijas" (attēlā) un džihādisti no teroristu organizācijas "Al Nusra", pilsētu atguva pēc smagām kaujām ar "Daesh". Kaujinieku uzņemtās fotogrāfijās redzams, ka ap Arraju džihādisti bija izrakuši tranšejas pilsētas aizsardzībai, taču tās nemaz nav izmantojuši.

"Šis ir "Daesh" beigu sākums, tie, kas uzskatīja, ka "Brīvā Sīrijas armija" ir sakauta, tagad var pārliecināties, ka ir kļūdījušies," paziņojumā pauž kaujinieku grupējuma "Nour al Din al Zinki" pārstāvis Abu Abdulahs. "Mēs turpināsim savu ceļu līdz Rakai un visām "Daesh" okupētajām pilsētām," viņš sola.

Opozīcijas kaujinieki arī atklāja, ka viņu nākamais mērķis ir Bābas pilsētas atkarošana, kura atrodas uz dienvidiem no Arrajas un uz ziemeļaustrumiem no Alepo. Šie galvenokārt mērenās opozīcijas kaujinieku grupu panākumi tiek uzskatīti arī par Turcijas panākumiem, kura cenšas novērst Sīrijas kurdu izplešanos tās pierobežā, kas draudētu, ja tie pirmie sakautu "Daesh". "Brīvās Sīrijas armijas" rindās karo arī Turcijas atbalstītie un apbruņotie mērenie grupējumi.

#Syria rebels happy after liberating Al-Rai village from #ISIS pic.twitter.com/xvmW3Xx6Mg— Putintintin (@putintintin1) April 7, 2016

"Amaq" ziņu aģentūra vēsta, ka opozīcijas kaujiniekiem pilsētu izdevies atgūt pēc tam, kad to aktīvi apšaudījuši Turcijas spēki pāri robežai un bombardējušas ASV lidmašīnas. Vienlaikus ASV ir arī vienas no galvenajām Kurdu spēku atbalstītājām un apbruņotajām.

Kauju laikā virs Arraras bijis redzams arī ASV iznīcinātājs:

Video by pro-FSA page shows USAF A-10 flying over Al Rai during the battle pic.twitter.com/qVsZ5tAG5T— BM-27 Uragan (@bm27_uragan) April 7, 2016

Arrajas iekarošanu palīdzējusi nodrošināt arī divu pašnāvnieku-spridzinātāju iesūtīšana pilsētā, kuras rezultātā miruši daudzi "Daesh" karotāji. Pēc lielu teritoriju zaudēšanas diktatora Bašara al Asada spēkiem pērnā gada beigās un šī gada sākumā sunnītu karotāji pašnāvnieku iesūtīšanas taktiku sāka izmantot, arī apturot Sīrijas un tās sabiedroto militāro vienību uzbrukumus.

Par spīti dažādu starptautisko politisko spēku mēģinājumiem opozīciju dēvēt par mērenu vai radikālu, tā sastāv no daudziem simtiem bieži vien savstarpēji tieši nesaistītu grupējumu, kuru vidū ir gan kreisu, gan liberālu, gan fanātiski reliģisku kaujinieku vienības. Daļu liberālāko grupējumu atbalsta ASV un Turcija, taču tikmēr džihādistu atrašanos opozīcijā Krievija un Sīrija izmanto, lai visu opozīciju dēvētu par teroristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!