Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lai Sīrijas miera sarunas Ženēvā 25. februārī varētu atsākties, valdības karaspēkam ir jāpārtrauc nemiernieku kontrolēto pilsētu aplenkšana, turklāt jāizbeidz arī kara aviācijas uzlidojumi civilistu rajoniem, trešdien paziņoja opozīcijas koalīcijas vadības pārstāvis Riads Hidžabs.

"Pirms mēs turpinām 25. februārī, šiem pasākumiem ir jātiek iemiesotiem realitātē uz vietas," žurnālistiem Londonā sacīja decembrī ar Saūda Arābijas atbalstu izveidotās Augstākās sarunu komitejas koordinators.

Lai sarunas varētu atsākties, ir jāpārtrauc nemiernieku pilsētu aplenkšana, nedrīkst likt šķēršļus palīdzības kravu piegādēm un jāpārtrauc uzlidojumi civilistu rajoniem, viņš sacīja.

Hidžabs ar žurnālistiem runāja pēc sarunām ar Lielbritānijas ārlietu ministru Filipu Hamondu.

Sīrijas miera sarunas tika atliktas līdz 25. februārim, pēc tam kad ANO sūtnis Stafans de Mistura bija paziņojis, ka ir jāiegulda vairāk darba, lai izdotos panākt progresu.

Hamonds pēc sarunām mudināja īstenot "patiesu apņemšanos" par labu miera sarunām, kā arī tam, lai Sīrijā tiktu īstenota pāreja no prezidenta Bašara al Asada varas.

"Krievija un režīms tīši uzbrūk opozīcijai un tādējādi stiprina "Daesh" (džihādistu grupējumu "Islāma valsts")," sacīja ministrs. "Viņu īstenotie soļi pret civiliedzīvotājiem un infrastruktūru ir starptautisko humanitāro tiesību pārkāpums," uzsvēra Hamonds.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011. gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!