Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas opozīcijas aktīvisti otrdien sanāksmē Vācijas galvaspilsētā Berlīnē atzina, ka vēl ir pāragri veidot pagaidu valdību Sīrijā, lai gan Francijas prezidents Fransuā Olands pirmdien aicināja Sīrijas opozīciju izveidot pagaidu valdību un solīja, ka Francija to atzīs.

Opozīcijas pārstāvji tiekas Berlīnē, lai izstrādātu politisku plānu rīcībai pēc iespējamas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada gāšanas.

"Ja starptautiskā sabiedrība šobrīd nevēlas vienprātīgi atzīt pagaidu valdību, tad būtu veltīgas pūles to veidot," sacīja tā sauktā projekta "Diena pēc" izpildkomitejas loceklis Kanādas sīrietis Afra Džalabi.

ASV, pirmdien reaģējot uz Olanda aicinājumu, paziņoja, ka Sīrijas opozīcijai vispirms "ciešāk jākoordinējas" ar pilsoņiem Sīrijā un ārpus tās un jānosprauž ceļš uz demokrātiju.

Vācijas ārlietu ministrs Gido Vestervelle sacīja, ka uzskata projektu "Diena pēc" par "svarīgu ieguldījumu jaunai Sīrijai", bet pauda vēsu attieksmi pret Olanda aicinājumu.

"Ir svarīgi, lai Sīrijas opozīcija apvienotos un atzītu demokrātiju, toleranci un plurālismu. Mēs atbalstām ticamas alternatīvas veidošanu Asada režīmam," teica Vestervelle.

Projekta "Diena pēc" iniciatori bija Vašingtonā bāzētais Savienoto Valstu Miera institūts un Vācijas Starptautisko un drošības lietu institūts. Tajā izklāstīti mērķi, tostarp jaunas Sīrijas nacionālās identitātes attīstīšana, balstoties uz pilsonisku vienotību, vienprātības veidošana par svarīgākajiem demokrātiskajiem principiem un drošības spēku pārveidošana visu pilsoņu tiesību aizsardzībai.

Starp 45 sanāksmes dalībniekiem bija gan vīrieši, gan sievietes. Starp tiem bija "Sīrijas Nacionālās padomes", "Musulmaņu brālības" un citu opozīcijas grupējumu dalībnieki, jaunatnes aktīvisti un bruņotajā opozīcijas grupējumā "Brīvā Sīrijas armija" pieredzi guvušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!