Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas galvaspilsētas Damaskas piepilsētās Jaldā un Darajā svētdien notika protesti pret Hulas pilsētā notikušo slaktiņu, un Sīrijas drošības spēki šo protestu laikā nošāva vismaz divus vīriešus, paziņoja opozīcijas aktīvisti.

Jaldā un Darajā ir apmetušies tūkstošiem bēgļu, glābjoties no armijas represijām pret protestētājiem Homsas provincē, kurā atrodas arī Hulas pilsēta.

Jaldā tika nošauts 22 gadus vecs demonstrants Riads Mahmuds, kurš bija piedalījies divu vai triju tūkstošu cilvēku protesta gājienā, pret kuru vērsās politiskās drošības dienesta locekļi. Arī Mahmuda bēres izvērsās par demonstrāciju pret pastāvošo režīmu. Darajā tika nošauts 24 gadus vecs vīrietis.

Opozīcijas aktīvisti paziņoja, ka Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālie spēkiem piektdien Hulā nogalinājuši vismaz 109 cilvēkus, galvenokārt sievietes un bērnus. Tas ir viens no lielākajiem slaktiņiem pret Asadu vērsto nemieru laikā, kuri sākās pagājušā gada martā.

Sīrijas valdība svētdien noliedza, ka tās spēki būtu atbildīgi par slaktiņu Hulā. Ārlietu ministrijas preses sekretārs Džihads al Makdisi slaktiņā vainoja "teroristus", kā valdība dēvē pret to vērsto nemieru dalībniekus, un sacīja, ka valdība ir sākusi izmeklēšanu.

Makdisi piebilda, ka pirmdien Damaskā ir gaidāma ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana ierašanās. Annana pārstāvis Ahmads Favzi Ženēvā neapstiprināja šo ziņu, bet sacīja, ka ir stingri norādīts neizpaust Annana braucienu plānus.

ANO novērotāju misijas Sīrijā vadītājs ģenerālmajors Roberts Mods sestdien nosodīja slaktiņu Sīrijas pilsētā Hulā, kur, pēc viņa teiktā, novērotāji saskaitījuši 92 nogalinātos, tai skaitā 32 bērnus.

Savukārt opozīcijas "Brīvā Sīrijas armija" sestdien paziņoja, ka ir apdraudēts ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plāns, ja ANO Drošības padome steidzami neveiks pasākumus civiliedzīvotāju aizsardzībai.

Slaktiņu Hulā nosodīja citas arābu valstis un Rietumvalstis, kā arī ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans.

Nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" svētdien paziņoja, ka Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiekošajos nemieros pret prezidenta Bašara al Asada režīmu ir gājuši bojā 13 004 cilvēki, tai skaitā 9183 civiliedzīvotāji, 072 Sīrijas režīma spēku karavīri un 749 dezertieri no armijas. Civiliedzīvotāji, kas ķērušies pie ieročiem šo nemieru laikā, ir ieskaitīti civiliedzīvotāju kategorijā.

Bruņotā vardarbība Sīrijā nav norimusi arī pēc tam, kad 12.aprīlī stājās spēkā pamiers starp Bašara režīma piekritējiem un pretiniekiem. Kopš šī pamiera spēkā stāšanās ir nogalināts 1881 cilvēks sadursmēs starp režīma karavīriem un nemierniekiem, valdības spēku represijās un bumbu sprādzienos.

Sīrijas režīms tiek apsūdzēts asiņainā protestu apspiešanā, bet apgalvo, ka tā spēki cīnās pret bruņotiem kaujinieku formējumiem, kas nogalinājuši vairāk nekā 3000 Sīrijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!