Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms pērk naftu no džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts"), apgalvo ASV finanšu ministra vietnieks terorisma apkarošanas un finansiālās izlūkošanas jautājumos Ādams Šubins.

""Daesh" pārdod ievērojamu daļu naftas Asada režīmam," paziņoja Šubins savā runā Londonas Karaliskajā starptautisko attiecību institūtā.

"Viņi (Sīrijas valdība un "Daesh") mēģina iznīcināt viens otru, tomēr vienlaikus ir iesaistīti tirdzniecības sakaros miljoniem ASV dolāru apmērā," atzīmēja Šubins.

Viņš arī atzina, ka "daļa naftas aiziet pāri robežai uz Turciju". Vēl kāda daļa naftas no atradnēm, kuras atrodas "Daesh" kontrolētā Sīrijas teritorijā, nonāk Irākā, un citu daļu iegūtās naftas "Daesh" teroristi pārstrādā savām vajadzībām.

Šubins paziņoja, ka "Daesh" naftas tirdzniecības kopējais apjoms sasniedz 500 miljonus dolāru gadā jeb 40 miljonus dolāru mēnesī.

"Pēc mūsu aplēsēm, "Daesh" saņem peļņu galvenokārt no naftas atradņu ekspluatācijas. Tādēļ līdz tā naftas nonākšanai dažādos punktos uz "Daesh" netiek izdarīts tāds spiediens, kādu mēs gribētu redzēt, lai novērstu [grupējuma] finansējuma avotus, kas savukārt ļautu sagraut tā infrastruktūru," sacīja ministra vietnieks.

Viņš aicināja Turciju veikt aktīvākas darbības Sīrijas robežas kontrolēšanā. "Nav šaubu, ka robežas ar Turciju slēgšana dažādām plūsmām pašlaik ir svarīgs komponents, un mēs rēķināmies, ka Turcija darīs vairāk šajā ziņā," sacīja Šubins.

"Šis jautājums attiecas ne tikai uz finansēm, bet arī uz pāri robežai plūstošām teroristu straumēm, ieroču straumēm, naudas plūsmām. Es domāju, ka drošības garantēšana uz robežas kļūs par nopietnu ieguldījumu spiediena pastiprināšanā uz "Daesh" un draudu līmeņa pazemināšanā," piebilda ASV finanšu ministra vietnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!