Foto: AFP/Scanpix

Damaska ir gatava sarunām ar Sīrijas bruņoto opozīciju, pirmdien paziņojis Sīrijas ārlietu ministrs Valids Mualems, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

"Mēs esam gatavi dialogam ar visiem, kas to vēlas... Pat ar tiem, kuru rokās ir ieroči. Jo mēs uzskatām, ka reformas nenāks caur asinsizliešanu, bet tikai caur dialogu," Mualems atklājis Maskavā pirms sarunām ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

"Itar-Tass" nesniedz papildus ministra komentārus par sarunu izredzēm un nepaskaidro, vai valdība izvirza kādus nosacījumus sarunu sākšanai. "Kas notiek Sīrijā ir karš pret terorismu. Mēs stingri pieturamies pie miermīlīga kursa un turpinām cīnīties pret terorismu," turpināja ministrs.

Opozīcijas Sīrijas Nacionālā koalīcija ir paziņojusi, ka vēlas panākt miera vienošanos, lai izbeigtu pilsoņu karu, norādot, ka valsts prezidentam Bašaram al Asadam ir jāatkāpjas un viņš nevar būt izlīguma dalībnieks.

Krievija, kas ir Sīrijas valdošā režīma sabiedrotā, ir izmantojusi savas veto tiesības ANO Drošības padomē, lai pasargātu Asada valdību no Rietumu un Arābu valstu spiediena, bet 22 mēnešus ilgstošajā konfliktā jau ir gājuši bojā gandrīz 70 000 cilvēku. Maskava uzstāj, ka Asada atkāpšanās nedrīkst būt priekšnoteikums miera sarunām.

Sīrijas
 konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir gandrīz 70 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!