Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības spēki un to sabiedrotie turpina iespiesties nemiernieku kontrolētajās teritorijās Alepo austrumos, ieņemot vecpilsētu un citus pilsētas rajonus, trešdien paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ("Syrian Observatory for Human Rights", SOHR).

"Režīma spēki ar spēcīgas artilērijas apšaudes un gaisa triecienu palīdzību spējuši iegūt pilnīgu kontroli pār teritorijām vecpilsētā un lielo Omeijādu mošeju," pavēstīja SOHR.

SOHR direktors Rami Abderrahmans norādīja, ka Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālie spēki šobrīd kontrolē 75 % Alepo austrumdaļas.

Nemiernieku kontrolētajā teritorijā esošie civiliedzīvotāji esot spiesti doties tālāk uz dienvidiem, apstākļiem paliekot aizvien smagākiem, ņemot vērā slimības, pārtikas un medicīnas iekārtu trūkumu.

Vairāki nemiernieku līderi Alepo noraidījuši ziņas, ka panākta vienošanās par nemiernieku evakuāciju no pilsētas.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs tomēr norādīja, ka sarunas notiek un kaujiniekiem ir "jāizdara izvēle".

"Jaunākajās apspriedēs ir bijušas diskusijas par centieniem izvest cilvēkus ārā, lai glābtu Alepo. Tomēr līdz šim brīdim nav panākta vienošanās par to, kā tas notiks, vai kā šie cilvēki dosies prom, vai kā viņi varētu tikt aizsargāti," Briselē paziņoja Kerijs.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, ka tie nemiernieki, kuri nepametīs Alepo austrumus, tiks "iznīcināti".

Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012. gadā, bet 22. septembrī sākās režīma spēku operācija tās atgūšanai, ko atbalstīja arī Krievijas kara aviācija.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums "Al Nusra".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!