Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības gaisa spēki ceturtdien bombardējuši kurdu pozīcijas Hasekā, kas ir pirmie šāda veida uzbrukumi kurdu kaujinieku kontrolētajām teritorijām Sīrijā.

Uzlidojumos cietuši trīs kurdu pārraudzītie kontrolpunkti un trīs kurdu spēku bāzes, ziņo Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Uzbrukumi veikti pēc smagām sadursmēm, kuras trešdien izcēlās starp kurdu kaujiniekiem, kas kontrolē divas trešdaļas pilsētas, un kaujiniekiem, kas atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkus un kontrolē pārējo Haseku.

Sadursmēs gājuši bojā 11 cilvēki – četri mierīgie iedzīvotāji, četri kurdu kaujinieki un trīs valdībai lojālie kaujinieki, AFP atklāja kāds mediķis.

Abām pusēm ir kopīgs ienaidnieks teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") veidolā, kas kontrolē lielāko daļu no Eifratas ielejas, bet Hasekā abu pušu starpā valda spriedze, kas nereti pāraug sadursmēs.

Kurdi, kas kontrolē lielu daļu no Sīrijas ziemeļaustrumiem un ziemeļiem gar Turcijas robežu un tur pasludinājuši autonomu kurdu reģionu, nesen pieprasīja, lai Damaskas režīmam lojālie spēki pamet Haseku.

Valdības avoti Hasekā AFP atklāja, ka gaisa uzlidojumi ir vēstījums kurdiem, ka viņiem jāpārstāj izteikt šādas prasības.

Kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG) ir ASV sabiedrotie cīņā pret "Daesh" Sīrijā, un Vašingtona tiem piegādājusi ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!