Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pašreizējais konflikts Ukrainā un tam sekojošais tirdzniecības karš starp Maskavu un Rietumiem beigsies ar daļēju Krievijas iziršanu, uzskata bijušais Igaunijas premjerministrs Juhans Partss.

"Mēs tiksim ierauti vienā no daudzajiem pasaules konfliktiem. Tas ilgs vismaz gadus desmit un beigsies ar Krievijas iziršanu. Zināmā mērā," viņš izteicies, piedaloties Paidē notiekošajā otrajā gadskārtējā Igaunijas Viedokļu kultūras festivālā.

Runājot bijušo valdības vadītāju diskusijā, Partss atzinis, ka ekonomiskās attiecības nenovēršami nāksies pārstrukturēt un līdz ar to Igaunija zaudēs savu starpnieka lomu, kas tai bijusi kā robežvalstij. "Nav šaubu, viena iespēja mums tagad zudusi. Ja konflikts saasināsies, tas pavērs mums jaunas ekonomiskās attīstības iespējas, neraugoties uz to, ka mūsu kaimiņš ir neprognozējams un norisinās tirdzniecības karš," viņš piebildis.

Cits bijušais Igaunijas premjerministrs, Eiropas Savienības transporta komisārs Sīms Kallass norādījis, ka pēdējo divarpus gadu laikā viņam transporta politikas jomā bijuši cieši kontakti ar kolēģiem Krievijā, kas ļauj apgalvot, ka attiecības ar šo valsti būs atkarīgas no tā, cik iekšēji stipra būs ES.

"Īpaši svarīgi ir zināt, ka Krievijai nedrīkst izdabāt. Ja mēģināsiet izdarīt viņiem pa prātam, viņi ar jums nesarunāsies - jūs netiksiet uzskatīti par pietiekami nozīmīgiem," viņš uzsvēris.

Arī Kallass ir pārliecināts, ka konflikts ar Krieviju turpināsies. "Un dod Dievs, lai tas nesaasinātos," viņš piebildis.

Viedokļu kultūras festivāls, kas Igaunijā tiek rīkots otro gadu, piedāvā dalībniekiem vairāk nekā 150 dažādas diskusijas par valsts tagadni un nākotni, kā arī radiošovus, kultūras programmu, dažādas meistardarbnīcas un klubus.

Kā norāda rīkotāji, viņu iecere ir piedāvāt vērīgiem un aktīviem cilvēkiem iespējas apspriest jautājumus, kas svarīgi Igaunijai un tās sabiedrībai, savest kopā dažādus viedokļus un idejas, lai diskusijās varētu dzimt jaunas zināšanas un jaunas sabiedrībai noderīgas iniciatīvas un lai Igaunijā attīstītos diskusiju kultūra. Pērn šis festivāls pulcēja vienkop aptuveni 200 runātājus un 2000 dalībniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!