Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Ķīnas prezidents Sji Dziņpins aicinājis rīkoties saskaņoti dažādās nozarēs, lai vitalizētu jeb iedzīvinātu lauku reģionus, raksta Pekinas kontrolētais "Global Times".

Lauku reģionu iedzīvināšana esot principiāla stratēģija, lai "jaunajā ērā" uzlabotu lauksaimniecību un lauku reģionos kopumā, teicis Ķīnas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ģenerālsekretārs Sji.

Viņš īpaši atzīmējis, ka lauku reģionos vitalizācijas plāniem jāaptver industrijas, talantu veicināšanas, kultūras un vides jomas. To laikā jāstimulē tautas entuziasms, iniciatīva un radošums, lai viņi tādējādi spēcīgāk izjustu ieguvumus, prieku un drošību, pamācījis Sji.

Ķīnas premjers Li Kecjans savukārt amatpersonām pavēlējis vairāk darba ieguldīt, lai veicinātu lauksaimniecību un lauku reģionus atbalstošā politikā. Li paziņojis, ka valsts trīs gadu plānu ietvaros veicinās lauksaimniecības strukturālo reformu, pastiprinās nozares tehnoloģisko progresu un radīs modernu lauksaimniecības ražošanas un pārvaldības sistēmu.

Iepriekš "Delfi" jau rakstīja, ka Ķīna kopš 2012. gada ievērojami mainījusi ārpolitikas prioritātes, cita starpā uzsākot "Viena josta un viens ceļš" iniciatīvu. Viena no tās būtiskām sastāvdaļām ir infrastruktūras izbūve Ķīnas līdz šim maz attīstītajos rietumos.

Līdz ar jauno infrastruktūru – ceļiem, dzelzceļu, loģistikas centriem – pieaugusi arī Ķīnas rietumu reģionu iekšpolitiskā nozīme. Turklāt politiski nestabilais Siņdzjanas Uiguru autonomais rajons pēdējo gadu laikā kļuvis par vienu no pasaulē viskontrolētākajām vietām - te Ķīna ieviesusi un testē jaunas digitālās novērošanas un kontroles sistēmas, kas, piemēram, atpazīst ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējus un varai netīkamu komentāru rakstītājus internetā, bet pēcāk viņus soda, neļaujot iegūt izbraukšanas atļaujas vai pat nosūtot uz pārskološanas iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!