Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dziņpins otrdien aicināja Taivānas uzņēmējus atmest savas salas "neatkarības ideju" un veicināt mieru un stabilas attiecības ar pārējo Ķīnu, ziņo "Reuters".

Spriedze starp Ķīnu un Taivānu pieauga pēc tam, kad taivānieši vēlēšanās balsu vairumu atdeva par neatkarību atbalstošo "Diplomātiski progresīvo partiju", kas tādējādi uzvarēja nacionālistisko partiju "Kuomintang". Ķīna Taivānu nekad nav atzinu par neatkarīgu valsti, bet gan par separātisku reģionu.

"Draugiem salas uzņēmēju komūnā vajadzētu ieņemt stingru nostāju un atbalstīt 1992. gada vienošanos iepretim Taivānas neatkarībai, kā arī stingri atbalstīt mieru un stabilitāti savstarpējās attiecībās," Sji paziņoja Ķīnas un Taivānas tirdzniecības veicināšanas biedrības vadītājam un bijušajam Taivānas viceprezidentam Vinsentam Sjū. Par 1992. gada vienošanos dēvē šajā gadā noslēgtu vienošanos, ka abas puses veido vienotu Ķīnu, tomēr Pekina un Taipeja to skaidro nedaudz atšķirīgi.

"Taivānas problēma rada lielas bažas attiecībā uz ķīniešu nācijas pamata interesēm. Mēs ceram, ka mūsu biedri šauruma abās pusēs spēs atbalstīt nācijas lietu un veicināt miermīlīgu tēvzemes atkalapvienošanos," viņš teicis.

Vēl martā Sji brīdināja, ka Taivāna par separātismu saņems "vēsturisku sodu", kas tiek vērtēts kā visu laiku stingrākais brīdinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!