Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja ir viena no nepieejamākajām zemēm pasaulē. Tās iedzīvotāji ar retiem izņēmumiem valsti nevar pamest, bet tie, kuri dodas uz slēgto tirāniju ceļojumā, tiek vesti pa vienu un to pašu maršrutu bez lielām iespējām redzēt ko vairāk par citiem tūristiem, kuru filmētie un "Youtube" publicētie video cits no cita daudz neatšķiras. Nedaudz citādu ieskatu Ziemeļkorejā piedāvā preses aģentūras "The Associated Press" fotogrāfe Vonga Maijeī (Wong Maye-E).

Spriežot pēc plašā portfolio, Vonga aģentūru nodrošina ar fotogrāfijām no svarīgākajiem Singapūras, Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas notikumiem. Pretēji diktatūras aģentūru izplatītajām fotogrāfijām, kurās redzams vien smaidīgs līderis, militārās mācības, milzu parādes vai sēru gājieni un ārkārtīgi priecīgi militārās uniformās tērpti cilvēki, Vongai savās bildēs izdevies ķert mirkļus arī no reālās, iepriekš neiestudētās ikdienas.

Bildēs nojaušams, ka fotogrāfei starp lielajiem notikumiem, kuru iemūžināšanas dēļ viņa ielaista valstī, brīžiem izdevies doties arī pastaigās pa Kesonu, Jonsanu, Vonsanu, galvaspilsētu Phenjanu vai citām lielākajām pilsētām. Tāpat manāms, ka daļa kadru ķerti pa automašīnu logiem.

Fotogrāfijās redzami bērni rotaļās, pieaugušie, kuri dodas savās gaitās ar sabiedrisko transportu, divriteņiem vai kājām, no automašīnām tukšas ielas, zemnieki un skaistas pilsētu ainavas. Brīžiem Vongai izdevies fiksēt arī kadrus, kādus propagandas materiālos nekad nebūtu iespējams redzēt - nabagus, kuri stiepj līdzi visu savu iedzīvi vai uniformās tērptus cilvēkus, kuri, lai sasildītos, uz ielas kurina ugunskuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!