Foto: AP/Scanpix

Krievijas vēstnieks ASV Sergejs Kisļaks, kurš ir viens no atslēgas cilvēkiem izmeklēšanā, kurā tiek pārbaudītas iespējamās ASV prezidenta Donalda Trampa saites ar Kremli, atstājis amatu un atgriežas Krievijā.

Krievijas vēstniecība Vašingtonā "Twitter" paziņojusi, ka diplomātisko misiju līdz brīdim, kad tiks izraudzīts Kisļaka sekotājs, vadīs vēstnieka vietnieks Deniss Gončars.

Kisļaks vēstnieka amatā ASV stājās 2008. gadā. Tiek uzskatīts, ka viņu šajā amatā nomainīs Krievijas ārlietu ministra vietnieks Anatolijs Antonovs, ziņo "Business Insider".

Antonovu vēl jāapstiprina Kremlim. Starptautiskie mediji izceļ faktu, ka vēstnieka maiņa notiek laikā, kad Vašingtonas un Maskavas saites tiek rūpīgi pētītas, ko veicinājušas aizdomas, ka Krievija iejaukusies pērnā gada ASV prezidenta vēlēšanu norisē.

Tāpat Kisļaka vārds izskanējis saistībā ar vairākiem Trampa komandas pārstāvjiem.

Spilgtākā šāda epizode bija "The Washington Post" aprakstītā informācija, ka Krievijas vēstnieks ASV savai priekšniecībai ziņojis par decembrī notikušu sarunu ar Trampa znotu Džaredu Kušneru par slepena sakaru kanāla izveidi starp Trampa komandu un Kremli.
Laikraksts atsaucās uz anonīmām ASV amatpersonām, kuras tikušas informētas par izlūkdienestu pārtvertajām krievu sarunām.

Kisļaks savai priekšniecībai esot ziņojis, ka Kušners ierosinājis izmantot diskusijām krievu diplomātiskās telpas, lai tādējādi acīmredzot apgrūtinātu to novērošanu.

Iepriekš Baltais nams apstiprināja, ka Kušners ticies ar Kisļaku. Sarunā piedalījās arī Maikls Flins, kurš uz neilgu laiku kļuva par Baltā nama drošības padomnieku, bet februārī atkāpās, kad izrādījās, ka viņš nebija atklājis viceprezidentam sarunu saturu.

Šonedēļ kļuva zināms, ka Kisļaks ar tagadējo ASV ģenerālprokuroru Džefu Sešonsu 2016. gada prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā pārrunāja ar kampaņu saistītus jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!