Foto: AFP/Scanpix/LETA

Japānas Okinavas salā skolas teritorijā nokritis amerikāņu armijas helikoptera logs ievainojis skolēnu un no jauna uzjundījis spriedzi starp vietējiem iedzīvotājiem un ASV spēkiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Incidents noticis ārpus ASV gaisa spēku bāzes. Helikoptera CH-53E logs nokritis pamatskolas sporta laukumā, viegli ievainojot kādu zēnu, informē vietējā aģentūra "Kyodo".

Arī ASV armija apstiprina, ka šāds negadījums ir noticis. "Mēs šīs ziņas uztveram ārkārtīgi nopietni un ciešā sadarbībā ar vietējām varasiestādēm izmeklējam incidenta iemeslus," teikts armijas paziņojumā.

"Šis ir nožēlojams incidents un mēs atvainojamies par visām bažām, kas radītas vietējai kopienai," norāda ASV spēki.

Japānas dienvidu salā Okinavā bāzējas lielākais ASV kontingents Japānā. Pēdējos gados tur ir notikusi virkne ar armiju saistītu incidentu un noziegumu, kas sanikno vietējo kopienu un veicina negatīvu attieksmi pret ASV bāzes atrašanos Japānā.

Japānas valdības galvenais sekretārs Jošihide Suga pēc pēdējā incidenta paziņoja, ka šāda veida notikumi rada satraukumu ne tikai tiem, kas atradās skolā, bet visā Okinavā, turklāt šādam negadījumam nekad nebūtu bijis jānotiek.

ASV militārā klātbūtne Okinavā ir būtiska daļa no pēckara drošības alianses starp Japānu un ASV. Futenemas bāze atrodas apdzīvotā vietā, kur ir skolas, veikali un slimnīcas. Vietējie iedzīvotāji jau sen ir satraukti par iespējamiem negadījumiem.

Oktobrī Okinavas ziemeļos avārijas nosēšanos veica cits ASV helikopters, kurš aizdegās. Novembrī ASV militārpersonas izraisītā satiksmes negadījumā gāja bojā cilvēks. Avārija tika saistīta ar braukšanu reibuma stāvoklī, un ASV armija aizliedz visiem Japānā bāzētājiem karavīriem lietot alkoholu.

2016. gadā pēc kādas sievietes slepkavības, ko pastrādāja vienā no bāzēm strādājošs bijušais karavīrs, arī uz laiku tika aizliegts alkohols un tika ieviesta komandantstunda pēc pusnakts.

ASV valdība Futenemas bāzi vēlas pārvietot uz kādu attālāku salas nostūri. Taču Okinavas gubernators Takeši Onaga vēlas panākt pilnīgu ASV spēku aiziešanu no salas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!