Foto: AFP/Scanpix/LETA

Skotijas Krimināllietu pārbaudes komisija (SCCRC) nolēmusi izskatīt "Lokerbijas spridzinātāja" Abdelbaseta al Megrahi notiesāšanu.

Megrahi, kurš mira 2012. gadā, bija vienīgais, kurš tika notiesāts par ASV pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanu 1988. gadā virs Skotijas pilsētas Lokerbijas. Uzsprāgstot aviokompānijas "Pan American" lidmašīnai, toreiz gāja bojā 270 cilvēki - visi 259 pasažieri un apkalpes locekļi, kā arī vēl 11 cilvēki, kas tobrīd atradās katastrofas vietā uz zemes.

Skotijas tiesa 2001. gadā piesprieda Lībijas slepenā dienesta aģentam al Megrahi mūža ieslodzījumu, bet 2009. gadā Skotijas valdība viņu atbrīvoja, atsaucoties uz žēlsirdības apsvērumiem, jo viņš sirga ar neārstējamu vēža formu un mediķi prognozēja, ka viņš nedzīvos ilgāk par trim mēnešiem.

Al Megrahi dzimtenē tika sagaidīts kā varonis. Viņš vienmēr noliedza savu vainu lidmašīnas uzspridzināšanā, bet 2009.gadā atteicās no apelācijas mēģinājumiem. Al Megrahi tuvinieki apgalvo, ka viņu izmantoja Lībijas ilggadējā diktatora Muamara Kadafi režīms, liekot uzņemties vainu par noziegumu, ko viņš nav pastrādājis. Al Megrahi ģimene pēc viņa nāves lūdza SCCRC no jauna izskatīt šo lietu.

SCCRC, kas izmeklē kļūdas tiesu sistēmā, intervēja darbiniekus, kas bija saistīti ar Al Megrahi lietas pēdējo apelāciju, pārskatīja lielu daudzumu lietas materiālu un aizstāvības dokumentus, ko iepriekšējo reizi, izskatot šo lietu, komisija netika aplūkojusi.

"Apsverot visus pieejamos pierādījumus, komisija uzskata, ka al Megrahi, atsakoties no apelācijas, rīkojās tā, jo patiesi un pamatoti ticēja, ka šāda rīcība ļaus viņam atgriezties Lībijā," norādīja komisijas vadītājs Džerards Sinklērs, piebilstot, ka al Megrahi tobrīd bija nedziedināmi slims.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Pamatojoties uz to, komisija nolēmusi (..) akceptēt pašreizējo lūgumu pilnībā no jauna izskatīt viņa notiesāšanu," paziņoja Sinklērs. Reaģējot uz komisijas lēmumu, al Megrahi ģimene paziņoja, ka viņa notiesāšana radījusi šaubas par Skotijas likumu varu gan pašā Skotijā, gan starptautiskā līmenī, un tiesu interesēs ir kliedēt šīs šaubas.

Skotijas prokuratūra, kas pirms gandrīz trīs gadiem paziņoja, ka identificējusi divus jaunus aizdomās turamos, aģentūrai AFP norādīja, ka lidmašīnas spridzināšanas izmeklēšana joprojām turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!