Foto: AFP/Scanpix
Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena pirmdien brīdināja, ka neskatīsies, kā viņas reģions tiek "nosviests no "smagā Breksita" klints" un pauda vilšanos par pēdējām sarunām ar Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju.

"Liela tikšanās daļa radīja dziļu vilšanos," viņa sacīja pēc Mejas sarunām Dauningstrītā ar Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas pirmajiem ministriem.

"Es nezinu neko vairāk par Apvienotās Karalistes valdības pieeju Eiropas Savienības (ES) sarunām kā pirms šīs tikšanās," viņa atzina telekanālam "Sky News".

Stērdžena solīja, ka centīsies ieturēt nosvērtu pozīciju, tomēr arī brīdināja - "es neesmu gatava stāvēt malā un noskatīties, kā Skotija tiek nosviesta no "smagā Breksita" klints".

Skotijas valdība ceturtdien publicēja neatkarības referenduma likumprojektu, kas būs kā rezerves variants, ja Skotija Breksita sarunu gaitā nespēs saglabāt ciešas saites ar ES un iegūt vēl vairāk pilnvaru no Londonas.

Meja paziņojusi, ka Lielbritānija līdz nākamā gada marta beigām iedarbinās ES Lisabonas līguma 50. pantu, kas regulē dalībvalsts izstāšanās sarunu procedūru divu gadu garumā.

Pēc Mejas paziņojuma britu mārciņa piedzīvoja strauju kritumu, pieaugot bažām, ka Londona dod priekšroku imigrācijas no ES ierobežošanai, ne ciešu ekonomisko attiecību saglabāšanai.

2014. gada referendumā skoti noraidīja neatkarību ar desmit procentpunktu pārsvaru, bet referendumā jūnijā ar 62% pret 38% nobalsoja par Lielbritānijas palikšanu ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!