Foto: AP/Scanpix/LETA
Kamēr vairumam pasaules līderu apsūdzība ķīmiskā uzbrukumā īsi pirms vēlēšanām varētu likt ieslēgt krīzes stratēģiju, kaimiņvalsts prezidentam Vladimiram Putinam šāds scenārijs nāk par labu, vēlētāju acīs izceļot viņa ietekmi aiz Krievijas robežām, portālam "Politico" norāda eksperts.

Maskava līdz šim Lielbritānijas apsūdzības bijušā spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas indēšanā nodēvējusi par cirku, tādējādi noraidot prasības sniegt jebkādus paskaidrojumus. Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pat paziņoja, ka Lielbritānijai par izmeklēšanas gaitu un indīgās vielas sastāvu atbilstoši Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijai jāinformē Maskava.

Turklāt, neskatoties uz apsūdzībām un jau līdz šim Rietumu noteiktajām sankcijām, Putins savu pēdējo priekšvēlēšanu kampaņas daļu plāno izvērst tieši anektētajā Krimā, kuru Krievija, pārkāpjot starptautiskos likumus, okupēja 2014. gadā. Tam ir skaidrs mērķis – norādīt, ka viņam nav bail ne no Londonas, ne Briseles, ne Vašingtonas, secina "Politico".

"Ja uzbrukuma saknes nāk no Krievijas, tad tas nevar būt noticis, neņemot vērā 18. martā plānotās vēlēšanas. Putinam nepieciešama vismaz kaut kāda viņa atbalstītāju aktivitāte vēlēšanās, lai parādītu režīma leģitimitāti," medijam skaidro Vašingtonā bāzētā Kenana institūta pētnieks Metjū Rojanskis. Viņš norāda, ka Putins šajā kampaņā vēlas demonstrēt, ka Krievijai tiek uzbrukts un viņš ir tās aizstāvis, līdz ar to "ir iespējams, ka krīzes provocēšana ar Rietumiem šajā brīdī ir mēģinājums panākt Rietumu līderu asu reakciju, panākot dramatizētus nosodījumus un brīdinājumus, kas Putinam tieši šobrīd ir vajadzīgi."

Lielbritānijas izmeklētāji jau ir noskaidrojuši, ka Skripaļa saindēšanā izmantots pulveris "Novičok", kas izstrādāts Krievijā un pieejams tikai specifiskam augsta ranga krievu militārpersonu lokam. Tas ir daudzkārt spēcīgāks par līdzīgām indēm, piemēram, VX un Zarīnu. Šie fakti Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai ļāvuši izteikt apgalvojumu, ka, visticamāk, uzbrukumā vainojama Krievija.

Šāds paziņojums no Lielbritānijas puses Krievijas sabiedrībā, kura jau kopš 2012. gada ir pieradināta pie Kremļa sludinātā konflikta "Krievija pret Rietumiem", iezīmē tikai kārtējo šķautni, kurā saduras Krievijas un rietumvalstu intereses un uzskati. Tas jau līdz šim notiek Ukrainā, Sīrijā, ASV prezidenta vēlēšanās un Krievijas politologu sludinātajās "tradicionālajās vērtībās". "Politico" atzīmē, ka šajā cīņā, kurā lielu lomu spēlē valsts gandrīz pilnībā kontrolēta mediju telpa, sabiedrības acīs uzvarētājs ir Putins, kurš "Krievijai atgriezis varenību".

Attiecībā uz Skripaļa saindēšanu svarīgs faktors ir arī tas, ka Sīrijas un Ukrainas jautājumos Krievijas sabiedrības viedokļi tomēr dalās, bet valstī par nodevēju uzskatīta bijušā spiega "sodīšanu" atbalstot izteikts vairākums. Pat, ja Putins šajā aspektā būtu pārrēķinājies, visas notikušā detaļas tāpat tiks atklātas jau pēc prezidenta vēlēšanām, raksta analītiskais portāls.

Tas norāda, ka, lai gan izskanējuši ierosinājumi sankcijām pakļaut miljardierus Romānu Abramoviču un Ališeru Usmanovu, kā arī premjeru Igoru Šuvaovu, lai tās iegūtu patiesu efektu, bloķēt Kremļa mediju "RT" vai boikotēt Krievijas organizēto Pasaules kausu futbolā, Krievija jau šobrīd ir piespiesta pie sienas un daudz sviru tās ietekmēšanai neesot palicis. Tikmēr Putins varot turpināt spēlēt dažādos lauciņos, piemēram, Sīrijā, Ukrainā un Ziemeļkorejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!