Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija apsūdzējusi Lielbritānijas valdību, ka tā izgudro "viltus stāstu" un "spēlējas ar uguni", apsūdzot Maskavu bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanā marta sākumā Anglijas pilsētā Solsberi, ziņo raidsabiedrība BBC.

Lielbritānijas galvenais mērķis ir ar "nepamatotām apsūdzībām" "diskreditēt un pat deleģitimizēt" Krieviju, ANO Drošības padomes sanāksmē ceturtdien paziņoja Maskavas vēstnieks organizācijā Vasilijs Ņebezņa.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Solsberi. Britu speciālisti noskaidroja, ka viņi saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", kura varētu būt nākusi tikai no Krievijas un, visticamāk, pielietota ar Kremļa svētību. Maskava savu saistību ar notikušo noliedz.

66 gadus vecā Skripaļa stāvoklis tiek raksturots kā kritisks bet stabils, savukārt 33 gadus vecā meita ceturtdien ir izplatījusi paziņojumu, ka ar katru dienu jūtas labāk.

Skripaļa mājā atrastas mirušas divas jūrascūciņas un sasirdzis kaķis, kuru vetārsti nolēmuši iemidzināt, par jaunumiem ziņo BBC.

Maskavas sasauktajā ANO Drošības padomes sanāksmē Ņebezņa paziņoja, ka Lielbritānijas apsūdzības ir "šausmīgas un nepamatotas", kā arī apsūdzēja Londonu "propagandas karā" pret Krieviju.

Viņš apgalvoja, ka Krievijai nav autortiesību uz nervu aģentu "Novičok" par spīti tā krieviskajam nosaukumam, un ka tas izstrādāts daudzās valstīs.

"Tas ir kaut kāds absurda teātris. Vai jūs nevarējāt izdomāt labāku viltus stāstu," sēdes laikā vaicāja Krievijas sūtnis. Viņš arī vedināja uz domu, kāpēc gan lai Krievija kādu likvidētu tik "bīstamā un publiskā" veidā, ja ir "simtiem gudru veidu", kā nogalināt cilvēku.

Krievijas kritiķi gan ir norādījuši, ka šāda metode varētu būt izvēlēta tieši tāpēc, lai pievērstu šim notikumam uzmanību, iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, izraisītu Rietumvalstu pretreakciju, ko varētu tulkot kā ārvalstu vēršanos pret Krieviju, un mobilizētu prezidenta Vladimira Putina vēlētājus pirms 18. martā notikušās balsošanas.

Atbildot Krievijas pārstāvim, Lielbritānijas vēstniece ANO Karena Pīrsa apsūdzēja Krieviju starptautisko institūciju, kas ir saglabājušas mieru kopš Otrā pasaules kara, graušanā.

Krievija tiek turēta aizdomās vairāku iemeslu dēļ, tostarp arī tāpēc, ka tā jau ir veikusi "valsts sponsorētas slepkavības" un tāpēc, ka Maskavā pārbēdzējus uzskata par "piemērotiem slepkavību mērķiem".

Savukārt Maskavas vēlmi piedalīties Skripaļa indēšanas izmeklēšanā viņa salīdzināja ar ļaunprātīgu dedzinātāju, kurš izmeklētu paša izraisītu ugunsgrēku.

Pēc Solsberi incidenta, izrādot solidaritāti Lielbritānijai, vairāk nekā 20 valstis izraidīja Krievijas diplomātus.

Trešdien Krievija ierosināja veikt kopīgu notikušās indēšanas izmeklēšanu, taču šo priekšlikumu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!