Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ceturtdien Krievijas propagandas kanāls RT pārraidīja interviju ar vīriešiem, kurus Lielbritānijas varasiestādes apsūdzējušas par martā notikušo bijušā Krievijas izlūkdienesta aģenta Sergeja Skripaļa indēšanu. Taču viņu stāstā, noliedzot savu saistību ar noziegumu, ir neskaidrības un rodas jautājumi, uz kuriem nav sniegtas atbildes.

Divus vīriešus, kuri zināmi kā Krievijas pilsoņi Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, Lielbritānijas varasiestādes identificējušas kā Krievijas militārā izlūkošanas dienesta GRU aģentus un uzskata viņus par 4. martā Lielbritānijas pilsētā Solsberi notikušo Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas indēšanas ar indīgo vielu "Novičok" izpildītājiem Krievijas uzdevumā.

Krievija savu saistību ar notikušo noliedz. Kremļa saimnieks Vladimirs Putins trešdien paziņoja, ka abi britu identificētie kungi, kuri ir atgriezušies Krievijā, ir parasti civiliedzīvotāji, kuri nav darījuši neko kriminālu, un pauda cerību, ka vīrieši drīz paši pastāstīs savu stāstu.

Jau nākamajā dienā Petrovs un Boširovs parādījās Kremļa kontrolētā TV kanāla RT ēterā, kur apgalvoja, ka uz Lielbritāniju bija ieradušies kā parasti tūristi un uz Solsberi braukuši, lai apskatītu katedrāli, bet par Skripaļiem neko nezinot.

Londona pēc šīm atklāsmēm atkārtoti uzsvēra, ka vīrieši ir GRU aģenti un apsūdzēja Maskavu melos. Savukārt mediji pēta, cik ticams ir apsūdzēto stāsts.

Nav skaidrs, kāpēc aizdomās turētie, apliecinot savu stāstu, nav parādījuši fotogrāfijas ar sevi uz Solsberi katedrāles fona. Kāpēc intervijā praktiski nekas nav atklāts par viņiem pašiem – dzimšanas vieta, izglītība, kā sauc viņiem it kā piederošo kompāniju, kāpēc viņiem nav kontu sociālajos tīklos un kā varēja sagadīties, ka viņu ieceļošanai izmantoto pasu numuri atšķīrušies tikai par vienu ciparu, kā arī citas nianses.

Tālāk iztirzāts tas, ko aizdomās turētie stāstīja intervijā RT.

Kāpēc viņi devās uz Lielbritāniju?

Petrovs un Boširovs stāsta, ka uz Lielbritāniju brauca vairāk priekam nekā biznesa jautājumos un gribējuši "atlaist". Londonā kungi ielidoja piektdien, 2. martā, kur viņus sagaidījis transporta haoss. Tas ir tiesa, vētra "Emma" Lielbritānijā bija atnesusi daudz sniega, kā dēļ bija satiksmes traucējumi un atcelti vairāk nekā 1900 avioreisu.

Kāpēc viņi devās uz Solsberi?

Kā norādīja Petrovs, draugi viņam bija teikuši, lai, esot Lielbritānijā, noteikti apmeklē "brīnišķīgo" Solsberi. Sākotnējo vīrieši plānojuši tam veltīt vienu dienu. "Ar vienu dienu Solsberi ir pietiekami. Tur nav daudz ko darīt," teica Petrovs.

Kas zināms par viņu pārvietošanos 3. martā?

3. martā Petrovs un Boširovs pameta viesnīcu Londonas austrumos un pulksten 11.45 ieradās Voterlo dzelzceļa stacijā, no kurienes ar vilcienu devās uz Solsberi, sasniedzot to pulksten 14.25. Solsberi viņi pavadīja mazāk par divām stundām un jau 16.10 devās atpakaļ uz Londonu, liecina britu izmeklētāju dati.

RT intervijā Petrovs skaidro, ka viņi plānojuši apmeklēt ne vien katedrāli, bet arī Stounhendžu un seno apmetnes vietu Oldsarumu.

"Mēs gribējām pastaigāt pa pilsētu, bet, tā kā viss bija klāts ar sniegu, mēs tur pavadījām tikai 30 minūtes. Mēs visi bijām izmirkuši," stāsta Petrovs. Viņi atgriezušies stacijā, kur pavadījuši aptuveni 40 minūtes, dzerot karstu kafiju.

Tiesa, katedrāle atrodas tikai aptuveni 1,2 kilometru attālumā no stacijas, kas nozīmē, ka pusstundas laikā viņi būtu varējuši tikt līdz tai un atpakaļ. Pilsētā bija sniegs, taču cilvēki turpināja savas dienas gaitas. Ap laiku, kad Petrovs un Boširovs ieradās Solsberi, sniega uz centra ietvēm vairs nebija daudz, atsaucoties uz fotogrāfijām Solsberi medija teksta tiešraidē, ziņo "The Guardian".

Kur viņi bija, ja negāja uz katedrāli?

Britu pretterorisma policija uzskata, ka 3. marta ierašanās Solsberi bija izlūkošanas misija. Policija gan ir publiskojusi tikai vienu attēlu no šīs dienas, kur abi kungi pulksten 4.11 fiksēti Solsberi stacijā pirms atgriešanās Londonā. Likumsargi arī nav atklājuši, vai abi redzēti Skripaļu mājas tuvumā.

Kāpēc viņi atgriezās Solsberi 4. martā?

Londonā sniegs bija nokusis un laiks kļuva siltāks. "Mēs patiešām vēlējāmies redzēt Oldsarumu un katedrāli," norāda Petrovs. Šoreiz viņi sasnieguši katedrāli, liecina stāsts.

Pie katedrāles viņi fotografējuši un uzskata, ka noteikti ir nonākuši novērošanas kameru redzes laukā. Britu pretterorisma policija nav izplatījusi attēlus ar vīriešiem pie katedrāles.

Intervijā netiek skaidri atbildēts, vai viņi apskatīja arī Oldsarumas apmetni, taču fakts, ka tajā dienā šis apskates objekts bija slēgts, atzīmē "The Guardian".

Kur vēl viņi bija?

Petrovs un Boširovs stāsta, ka Solsberi apmeklēja arī parku un kafijas veikalu. Jāatzīmē, ka Karalienes Elizabetes parks nonāca policijas uzmanības lokā un tika slēgts pēc tam, kad ar "Novičok" saindējās Čārlijs Rovlijs un Davna Sturdžesa, kura vēlāk mira. Pāris apmeklēja parku dienu pirms saindēšanās simptomiem. Saskaņā ar britu preses ziņoto, tieši parkā Rovlijs atradis smaržu pudelīti ar "Novičok".

Policija iepriekš ziņoja, ka nezina, kur aizdomās turamie atstāja uzbrukumā Skripaļam izmantoto "Novičok".

Ko policija zina par viņu pārvietošanos?

Saskaņā ar britu varasiestāžu ziņoto, 4. martā pēc ierašanās Solsberi, kungi gan nav devušies tiešā ceļā uz pilsētas centru un katedrāli. Tā vietā, lai pagrieztos pa labi un dotos pa tūristu maršrutu, viņi gājuši pa kreisi – uz dzīvojamo rajonu pilsētas ziemeļrietumos, kur dzīvoja Skripaļs.

Pulksten 11.58 viņi fiksēti degvielas uzpildes stacijas "Shell" novērošanas kamerās uz Viltonas ceļa. Ceļa otrā pusē sākas celiņš uz Skripaļa māju.

Vai viņi bija tuvu Skripaļa mājai?

"Varbūt. Mēs nezinām," atbildēja Petrovs, skaidrojot, ka viņi nezina, kur dzīvo Skripaļs. "Varbūt mēs gājām tai garām, varbūt nē," piebilda viņa biedrs. Taču, ja viņu mērķis bija apmeklēt katedrāli, viņiem nebūtu nekādu iemeslu atrasties tuvumā mājai, kas atrodas vairāk nekā trīs kilometrus uz ziemeļrietumiem no katedrāles.

Ko viņi darīja pēc tam?

Aptuveni stundu pēc tam, kad pēc policijas domām noticis uzbrukums, pulksten 13.05 vīrieši fiksēti pilsētas centrā. Varasiestādes nav precizējušas, kā viņi tur nokļuvuši. Šajā mirklī viņi bija dažu minūšu gājiena attālumā no katedrāles.

Policijas sniegtajā laika līnijā šajā brīdī ir aptuveni 40 minūšu laika logs, līdz viņi 13.50 fiksēti stacijas kamerās pirms atgriešanās Londonā.

Savu īso viesošanos Solsberi kungi atkal skaidro ar sliktajiem laikapstākļiem. "Bija spēcīgs lietus ar sniegu, tāpēc mēs devāmies prom agrāk," RT intervijā teica Petrovs.

Jau ziņots, ka 66 gadus vecais bijušais GRU aģents Skripaļs un viņa meita Jūlija Lielbritānijas pilsētā Solsberi martā tika saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", tomēr pēc mediķu sniegtās palīdzības izdzīvoja.

Londonā uzbrukumā vaino Krieviju un konkrēti augstāko tās vadību Kremlī. Maskava savu saistību ar notikušo noliedz.

Trīs mēnešus pēc 4. marta izbrukuma Skripaļiem smaržu pudelīti ar uzbrukumā izmantoto "Novičok" indi atrada vietējais iedzīvotājs Čārlijs Roulijs netālajā Eimsberi, kā rezultātā viņš tika hospitalizēts, bet viņa partnere Dona Stērdžesa pēc saskarsmes ar indi mira.

Septembrī Lielbritānija aizdomās par "Novičok" uzbrukumu izvirzīja apsūdzības diviem Krievijas pilsoņiem, kas esot Krievijas militārās izlūkošanas dienesta Ģenerālštāba Galvenās pārvaldes (GU, bet plašāk pazīstama ar veco nosaukumu - GRU) aģenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!