Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Krievijas pilsoņi Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, kurus britu varasiestādes uzskata par bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindētājiem ar indi "Novičok", patiešām ir Krievijas specdienesta aģenti, kopīgā pētījumā apgalvo "Bellingcat" un "Insider".

Londona abus vīriešus uzskata par Krievijas militārā izlūkošanas dienesta GRU aģentiem. Pēc Skripaļa saindēšanas viņi ir atgriezušies Krievijā un, tāpat kā Kremlis, noliedz savu saistību ar uzbrukumu un speciālajiem dienestiem.

Žurnālistiskās izmeklēšanas grupa "Bellingcat" un portāls "Insider" publicējuši izziņu no Krievijas Federālā migrācijas dienesta datu bāzes, kas pieejama tikai Iekšlietu ministrijas darbiniekiem.

Pases izsniegšanas dokumentā par Aleksandru Petrovu iespiests zīmogs "datus neizsniegt". Bet pašā izziņā nav informācijas ne par citām izsniegtām pasēm, ne pieraksta adreses. Parastajās anketās, ko iesniedz Iekšlietu ministrijai, lai saņemtu ārzemju pasi, šie dati ir jānorāda obligāti, uzsver pētījuma autori.

Tāds pats zīmogs "datus neizsniegt" atrodams arī dokumentos par Boširova pasi, vēlāk ziņoja portāls "Projekts". Boširovam pase izsniegta gadu vēlāk – 2010. gadā.

Datu bāzē norādīts, ka Petrovs dzimis 1979. gada 13. jūlijā. Anketā norādīto pasi viņš saņēmis 2009. gadā, "nomainot bojātu pasi". Taču "bojātā" pase ar anketā norādīto numuru nekad dzīvē nav eksistējusi, atzīmē pētnieki.

Turklāt Petrova un Bošiorova lidojumam uz Londonu reģistrēto pasu numuri atšķiras tikai ar vienu ciparu – Boširovam pase beidzas ar 1294, bet Petrovam ar 1297. Turklāt Federālā migrācijas dienesta datu bāzē, kur ārzemju pasēm obligāti jābūt ievadītām, tās vispār neparādās, norādīts pētījumā.

Pētnieku aizdomas rada arī apstāklis, ka gan Petrova, gan Boširova pases izsniegtas Federālā migrācijas dienesta Maskavas nodaļā 770001 – te pases saņēmis arī bijušais "Rosņeft" priekšsēdētāja vietnieks Eduards Hudainatovs, mediju menedžeris no partijas "Vienotā Krievija" ģenerālās padomes Sergejs Ļisovskis un daudzi citi augsta ranga Krievijas ierēdņi un drošības iestāžu darbinieki.

Lidojuma reģistrācijas dati liecina, ka Petrovs un Boširovs biļetes uz Londonu nopirka 1. martā – dienu pirms izlidošanas, kas liek apšaubīt viņu teikto intervijā kanālam RT, ka braucienu bija ieplānojuši jau iepriekš. Nedaudz agrāk tajā pašā dienā biļeti uz Londonu nopirka arī Skripaļa meita Jūlija.

"Novaja Gazeta" atzīmē, ka uz izziņas ar zīmogu "ziņas neizsniegt" norādīts telefona numurs 1957966. Saskaņā ar medija rīcībā esošo informāciju, šis numurs attiecas uz automātisko telefonstaciju 195 Maskavas Horoševskas rajonā – tieši tur atrodoties Aizsardzības ministrijas GRU štāba dzīvoklis.

Uz izziņā atrodamo numuru piezvanījuši ārzemju žurnālisti Patriks Rivels un Olivers Kerols, un guvuši apstiprinājumu, ka sazvanīta ir Aizsardzības ministrija. Pēc Kerola jautājuma, vai pie viņiem strādā Petrovs, saruna pārtrūkusi.

Kad vēlāk uz šo pašu numuru zvanīja "The Bell" korespondents, viņam atbildēts, ka sazvanīts minimarkets. Pēc tam uz zvaniem vairs neviens nav atbildējis.

RT intervija kā "sods" un tikšanās ar mediķi

Medijiem turpinot aktīvi pētīt Petrova un Boširova gaitas un viņu negaidīto parādīšanos Kremļa propagandas kanāla RT ēterā pagājušajā nedēļā, "The Telegraph", atsaucoties uz avotu britu izlūkdienestā, ziņo, ka TV intervija abiem bijis kā sods par neveiksmīgo operāciju.

Starp viņu kļūdām esot nokļūšana novērošanas kameru ierakstos, sabiedriskā transporta izmantošana, kā arī bezrūpīgā indes flakona atstāšanas netālu no Skripaļu indēšanas vietas, kas noveda pie 44 gadus vecas sievietes nāves.

Savukārt pati GRU par neveiksmīgo Skripaļu indēšanu (Skripaļs un viņa meita izdzīvoja) esot saņēmusi kritiku no konkurējošiem Krievijas specdienestiem.

Laikraksts "The Mirror", atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo, ka izmeklētāji identificējuši vēl divus Boširova un Petrova iespējamos sabiedrotos, kas snieguši viņiem palīdzību.

Pēc piereģistrēšanās Londonas viesnīcā "City Stay Hotel", aizdomās turētie indētāji satikušies ar mediķi (medijos jau iesaukts par "dakteri Novičoku"), pie kura būtu jāvēršas gadījumā, ja pašiem sanāktu saindēties ar "Novičok". Tāpat viņi tikušies ar kuratoru no Krievijas vēstniecības, raksta portāls.

Tikmēr "Daily Mail", atsaucoties uz viesnīcas darbiniekiem, vēsta, ka Petrovs un Boširovs viesnīcā smēķējuši marihuānu un atveduši uz istabiņu prostitūtu.

Jau ziņots, ka 66 gadus vecais bijušais GRU aģents Skripaļs un viņa meita Jūlija Lielbritānijas pilsētā Solsberi martā tika saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", tomēr pēc mediķu sniegtās palīdzības izdzīvoja.

Londonā uzbrukumā vaino Krieviju un konkrēti augstāko tās vadību Kremlī. Maskava savu saistību ar notikušo noliedz.

Trīs mēnešus pēc 4. marta uzbrukuma Skripaļiem smaržu pudelīti ar uzbrukumā izmantoto "Novičok" indi atrada vietējais iedzīvotājs Čārlijs Roulijs netālajā Eimsberi, kā rezultātā viņš tika hospitalizēts, bet viņa partnere Dona Stērdžesa pēc saskarsmes ar indi mira.

Septembrī Lielbritānija aizdomās par "Novičok" uzbrukumu izvirzīja apsūdzības diviem Krievijas pilsoņiem, kas esot Krievijas militārās izlūkošanas dienesta Ģenerālštāba Galvenās pārvaldes (GU, bet plašāk pazīstama ar veco nosaukumu - GRU) aģenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!