Foto: AFP/Scanpix/LETA

Abi jaunieši, kas Indijas dienvidu štatā Keralā tiek apsūdzēti Latvijas pilsones Līgas Skromanes izvarošanā un slepkavībā, ir atzinušies pēc spīdzināšanas policijā, svētdien ziņoja Indijas mediji, atsaucoties uz apsūdzēto radiniekiem.

Abi apsūdzētie – 28 gadus vecais Umešs un 24 gadus vecais Udajans – ir no Panathuras ciema, bet strādāja Thiruvananthapuramas pilsētā, kur divos rajonos arī dzīvo lielākā daļa viņu radinieku.

Udajans un viņa brālis Hari tika aizturēti 24. aprīlī, bet Umešs – 25. aprīlī. Abi apsūdzētie tika nežēlīgi sisti, un policisti sita Udajanu, viņa brālim Hari redzot, stāstīja radinieki, kas nevēlējās nosaukt savus vārdus, baidoties no policijas.

Radinieki arī sacīja, ka pretēji policijas versijai Umešs un Udajans nebija saistīti ar tūrisma nozari, jo slikti zina angļu valodu.

"Mēs esam patiesi nobijušies, jo policisti var darīt visu. Viņi pat var mūs iepīt kādā nepatiesā lietā. Daži no mums strādā tūrisma nozarē. Tātad arī mēs varam tikt nodēvēti par vainīgajiem," stāstīja kāds tūrisma nozarē strādājošais.

Kaimiņi sacīja, ka Udajans bija santehniķis, bet Umešs strādāja pārtikas piegādes firmā. "Visā notikumu attīstībā ir kastas aspekts, jo vairums cilvēku, kas tika aizvesti uz nopratināšanu, bija no īpašas kastas," sacīja kāds no radiniekiem.

Keralas neaizskaramo apvienības "Kerala Pulayar Maha Sabha" vietējais līderis Karnans sīkāk raksturoja apsūdzēto spīdzināšanu. "Policisti piekāva apsūdzētos pēc viņu pakāršanas ar galvu uz leju. Viņi iebēra čilli pulveri intīmās vietās," stāstīja Karnans.

Apsūdzēto radinieki sacīja, ka trešdien iesnieguši sūdzību miertiesnesim par policijas brutalitāti. Kad policija uzzināja par šo sūdzību, tā ceturtdien reģistrēja abu apsūdzēto aizturēšanu.

Vietējās neaizskaramo kolonijas pārstāvji sacīja, ka vairāk nekā 100 vīrieši no tās tikuši aizvesti uz nopratināšanu policijā un daudzi tikuši smagi piekauti.

Kad Umešs un Udajans piektdien tika vesti pie miertiesneša, tiesas ēkas priekšā stāvēja apmēram 10 viņu radinieces, kas bloķēja policijas automašīnu un sauca, ka abi vīrieši ir nevainīgi un policija ar varu piespiedusi viņus atzīties.

Policija ar grūtībām nogrūda sievietes malā un ieveda apsūdzētos tiesā, bet tiesas zālē iekļuva daudz ziņkārīgo un protestētāju, kurus policija pa vienam izveda ārā.

Jau ziņots, ka 33 gadus vecā Līga Skromane 14. martā pazuda Kovalamas kūrortā, kur viņa bija ieradusies no ajūrvēdas centra Pothenkodes ciematā. Viņas līķis bez galvas tika atrasts 20. aprīlī mangrovju mežā pie upes Thiruvananthapuramas piepilsētā Thiruvallamā.

Keralas policija ir paziņojusi, ka Umešs un Udajans sazāļoja, izvaroja un noslepkavoja Skromani jau viņas pazušanas dienā 14. martā.

Apsūdzētie aizvilināja sievieti uz mangrovju mežu pie upes, solot parādīt ainavisku un skaistu vietu. Tur viņi sievieti sazāļoja ar marihuānu, izvaroja un pēc tam, kad viņa pretojās, viņu nožņaudza, piektdien medijiem paziņoja Keralas štata policijas priekšnieks Loknaths Behera.

"Apsūdzētie mēģināja panākt, lai tas izskatītos pēc pašnāvības. Tomēr mūsu virsnieki pierādīja, ka viņiem nav taisnība," teica Behera, piebilstot, ka policija ir savākusi nozīmīgus zinātniskus pierādījumus pret apsūdzētajiem.

Umešs un Udajans tiek apsūdzēti pierādījumu iznīcināšanā, slepkavībā, sazāļošanā, nelikumīgā ieslodzīšanā, nolaupīšanā un izvarošanā.

Policija arī apgalvoja, ka 28 gadus vecais Umešs, kurš ir galvenais apsūdzētais, devis priekšroku seksam ar vīriešiem, bet 24 gadus vecajam apsūdzētajam Udajanam bijis fetišs uz baltām ārzemniecēm. Viņi arī mēdza piepelnīties kā nelegāli tūristu gidi, apgalvoja policija.

Štata policijas priekšnieks paziņoja, ka visiem izmeklēšanā iesaistītajiem policistiem ir piešķirts goda žetons par izcilu darbu.

Laikraksts "The New Indian Express" ziņoja, ka Keralas štata valdības iestādes šonedēļ kremējušas Skromanes mirstīgās atliekas, lai gan štata Cilvēktiesību komisija neilgi pirms tam izdeva rīkojumu, ka viņa jāapbedī.

Rīkojums pa e-pastu bija nosūtīts štata valdības vadītājam un štata policijas priekšniekam pēc Indijas valdošās partijas BJP apriņķa komitejas vadītāja lūguma.

Lūgumā kā arguments tika minēts, ka jaunu pierādījumu atrašanas gadījumā varētu būt nepieciešama atkārtota autopsija, turklāt Skromane bija kristiete, kuras reliģija paredz apbedīšanu, nevis kremāciju. Lūgumā arī teikts, ka izdarītajā autopsijā nav noskaidroti visi fakti, kas attiecas uz Skromanes nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!