Foto: Arhīva foto

Pirmdien ASV Jūras spēki atzīmēja 55 gadus, kopš leģendārās operācijas "Smilšu strūkla" jeb "Sandblast" uzsākšanas. Misija, kurai bija jānostiprina amerikāņu tēls pirms prezidenta Dvaita Eizenhauera tikšanās ar PSRS līderi Ņikitu Hruščovu 1960. gada maijā, paredzēja ar atomzemūdeni veikt nebijušu eksperimentu - apbraukt zemeslodi tikai zem ūdens.

ASV militārais pārākums ūdenī bija nozīmīgs trumpis laikā, kad PSRS bija pārliecinoši pārāki kosmosa iekarošanā. Ideja par atomzemūdenes misiju ap zemi zem ūdens bija izlolota vēl pirms leģendārās "USS Nautilus" īstenotās ziemeļpola šķērsošanas 1955. gadā. Tomēr tolaik tā bija atlikta, un abu lielvalstu plānotā Parīzes tikšanās maijā piecus gadus vēlāk šķita atbilstošs brīdis "parādīt muskuļus".

Misijai tika izvēlēta tā laika lielākā zemūdene pasaulē "USS Triton" kapteiņa Edvarda L. Bīča vadībā. Kapteinis par misijas patieso mērķi Aukstā kara lielās slepenības dēļ tika informēts tikai 4. februārī, bet lielākā daļa pārējo apkalpes locekļu par to uzzināja tikai operācijas pirmajās dienās. Tiesa, viņiem iepriekš tika pieteikts, ka atgriešanās mājās paredzēta ne ātrāk kā maija vidū.

Lai gan operācija "Smilšu strūkla" tika uzsākta 16. februārī, atskaites punkts zemeslodes apbraukšanai - Brazīlijai piederošās Sanpedru un Sanpaulu salas Atlantijas okeāna vidū - tika sasniegts 24. februārī.

Apbraucot zemi pa jūrasbraucēja Fernāna Magelāna savulaik veikto maršrutu, "USS Triton" šīs vulkāniskās salas atkal sasniedza 25. aprīlī. Līdz ar to zemūdene uzstādīja joprojām nepārspētu rekordu zemes apbraukšanā zem ūdens, kopumā 49 491 kilometru garo ceļu veicot 60 dienās un 21 stundā ar vidējo ātrumu 33 km/h.

Operācija tika turpināta un zemūdene virs ūdens pacēlās 10. maijā ASV Delavēras štata krastos. Kapteinis ar helikopteru tika tūlītēji nogādāts Vašingtonā, kur viņu pieņēma un sveica pats Eizenhauers, kurš arī paziņoja pasaulei par veikto misiju. Kopumā "USS Triton" operācijas laikā bija iegremdējusies 83 dienas un 9 stundas, veicot 66 633 kilometrus.

Oficiāli "Smilšu strūkla" tika īstenota vēl vienu dienu, līdz bāzei veicot vēl aptuveni 400 kilometrus.

Par spīti lielajai operācijas nozīmei, plašas svinības gan nenotika. Zemūdenes komandas sasniegumus aizēnoja ASV izlūklidmašīnas "Lockheed U-2" notriekšana virs PSRS gaisa telpas 1. maijā jeb tikai pusotru nedēļu pirms operācijas beigām.

Šobrīd zemūdene ir sagriezta, bet tās piemiņai izveidots parks, kurā joprojām apskatāms "USS Triton" novērošanas tornis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!