Foto: Publicitātes attēli
Gruzijas dienvidīgais novietojums un Melnās jūras klātbūtne liek domāt par garu un siltu vasaru - daudz garāku un siltāku nekā pie mums. Bet kurā brīdī tūristu sezona Gruzijā beidzas? Kā izrādās - nekad. Gruzijā nesezonas praktiski nav, jo drīz pēc vasaras izklaižu norimšanas iestājas slēpošanas sezona. Un kalnainajā zemē ir vairāki patiešām izcili slēpošanas kūrorti.

360 saulainu dienu gadā. Ar šādu statistiku vien pietiek, lai apgalvotu, ka  slēpotāju un snovotāju iecienītie pieturas punkti Alpos un citviet Eiropā pat tuvu nestāv Gudauri - jaunākajam un daudzsološākajam slēpošanas kūrortam ne vien Gruzijā, bet pat visā Kaukāzā. 

Sniegs kalnu virsotnēs šeit parādās novembrī, un apmēram divus metrus biezā sniega sega parasti turas līdz pat maijam. Gudauri atrodas Kazbegi reģionā Gruzijā, 120 kilometru attālumā no Tbilisi. Kalna augstums - 2196 metri. Garākā trase - 7 kilometri. Gudauri pirmatklājēji un izbūvētāji ir austrieši, kas 1982.gadā šo kūrortu sāka labiekārtot. Nu nelielajā ciematā pieejamas dažādu cenu kategoriju viesnīcas, pamazām attīstās arī tirdzniecība, inventāra noma, kā arī ir iespēja apmeklēt pirtis un baseinus. Nemitīgi aug un paplašinās arī kalna izklaižu vēriens - regulāri tiek būvētas jaunas trases un palielināts pacēlāju skaits.

Snovošana un slēpošana gan norit arī uz nogāzēm, kas atrodas ārpus trasēm - īpaši populāra šeit ir heli-slēpošana (slēpotāji vai snovbordisti ar helikopteru tiek nogādāti neskartā vidē). Gudauri priekšrocība ir  dziļais, vienmērīgais sniegs un nogāzes bez kokiem un akmeņiem. Trases Gadauri tiek labi koptas, tomēr pieredzējušākie atpūtnieki kūrortā bieži izvēlas braukt pa "pūderi" jeb neiebraukāto sniegu. Tik plašas frīraidinga iespējas citviet reti ir sastopamas.

Vēl viena priekšrocība - tā kā kūrorts nav tūristu pārpilns, Gudauri gandrīz nekad neveidojas rindas pie pacēlājiem. Turklāt virsotne, kas atrodas virs mežiem un mākoņiem paver gleznainas ainavas - elpu aizraujošas Kaukāza kalnu virsotnes, kas sadrūzmējušās tik cieši, ka apvārsnis nav saskatāms. Taču cilvilizācija ir viena nobrauciena attālumā, un pie daudzām viesnīcām pat iespējams ar slēpēm pieslīdēt tieši no trases.

Tiem, kas vēlas izbraukt ārpus ciemata, ir vērts aplūkot netālo Pasanauri kūrortu. Savulaik tā bijusi tūristu iemīļota atpūtas vieta, bet tad panīkusi un izlaupīta. Taču nu atkal ir nolemts to atdzīvināt. Pēc pāris gadiem tas solās būt jauns un pamanāms pieturas punkts slēpošanas kūrortu kartē.


Ja Gudauri ir pēdējo gadu tūrisma "hits", tad Bakuriani ir klasiska un pārbaudīta vērtība - vieta, ko labprāt apmeklē paši gruzīni un iesaka to arī saviem viesiem. Bakuriani atrodas Gruzijas vidienē apmēram 180 kilometru attālumā no Tbilisi un 30 kilometrus no Boržomi. Kūrorts iekārtots 1700 metru augstumā virs jūras līmeņa. Apvidus ir mežains, tādēļ te vairāk patiks tiem, kas cer, nevis uz frīraidingu, bet gan uz kārtīgām trasēm ar izteiktām robežām. Ap Bakuriani kalnu ir izveidojies arī pamatīgs izklaides un atpūtas komplekss - bāriņi, diskotēkas, restorāni, izbraucieni ar zirgu pajūgiem un neskaitāmie tirgotāji atgādina cienījama izmēra festivālu vai gadatirgu. 

Vēl viens eksluzīvs slēpotāju galamērķis ir kalnu novads Svanetija. Tas ir reģions Krievijas pierobežā, šajā apvidū atrodas par Kaukāza karali dēvētais Ušbas kalns un Gruzijas augstākā virsotne Šhara (5201 metri). Līdz pat 19. gadsimtam Svanetijā bija iespējams nonākt tikai vasarā, turklāt caur vienu vienīgu ieleju. Šobrīd ar Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvilli atbalstu nolemts Svanetiju veidot par tūristus piesaistošu reģionu, un tas arī aktīvi tiek darīts - īsā laikā šeit uzbūvēti gan pacēlāji, gan patiešām mājīgas viesnīcas, kur iespējams baudīt lieliskus ēdienus un vietējos Svenetijas vīnus. Laika apstākļi gan citos Gruzijas reģionos ir labāki nekā šeit, taču Svanetijā ir izcils, snovošanai un slēpošanai piemērots sniegs.

Arī izklaižu un brīvā laika pavadīšanas iespēju klāsts pēdējā laikā Svanetijā ir krietni audzis - tiek piedāvātas izjādes ar zirgiem, veloizbraucieni, distanču slēpošanas pasākumi, tūrisma pārgājieni un klejojumi, kur var apgūt vai likt lietā iemaņas alpīnismā. Arī šajā apvidū populārs ir frīraidings.

Protams, Gruzijā ir vēl dažādas citas vietas, kur baudīt augstās un gleznainās Kaukāza kalnu nogāzes, taču nupat minētās vietas ir strauji augoši Eiropas līmeņa kalnu kūrorti, kur iespējams ne vien piedzīvot kalnu izpriecas, bet arī baudīt sakārtotu infrastruktūru. Šeit pavisam noteikti atradīsies izklaides arī tiem kompānijas biedriem, kas uz slēpēm kāpj nelabprāt. Visos minētajos galapunktos visērtāk ir nokļūt no Tbilisi. Tālāk doties var vai nu ar lidostā pasūtītu transfēru, vai, izmantojot maršruta autobusus. Pieredzējuši slēpotāji iesaka vajadzīgo kalnu inventāru - tajā skaitā slēpes - vislabāk noīrēt jau Tblisi. Tas būs lētāk un izvēle būs lielāka.

Georgia

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!