Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) salīdzinoši īsā laika posmā nācies saskarties ar vairākiem nozīmīgiem jautājumiem, tostarp finanšu krīzi, un šī iemesla dēļ visām dalībvalstīm ir jāturas kopā un jārisina kopējās problēmas, uzskata Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Lajčaks.

Ministrs notiekošajā "Rīgas konferencē" aicināja visas valstis stiprināt Šengenas zonu, jo "tas ir mūsu visu interesēs". Viņš arī norādīja, ka nepieciešamības gadījumā Grieķijai, kas tieši saskaras ar strauju migrācijas palielinājumu, varētu nosūtīt papildus personālsastāvu, nepieciešamo tehniku, kā arī finansējumu.

Lajčaks arī aicināja ES dalībvalstis būt vairāk pašpārliecinātas, jo ES ir vairāki sasniegumi, ar kuriem var lepoties - cilvēktiesības, sociālie standarti, kā arī sabiedrības drošības nodrošināšana. Tikmēr, runājot par drošību, ministrs aicināja dalībvalstis palielināt aizsardzībai nepieciešamo finansējumu, lai nevajadzētu paļauties tikai uz ASV sniegto atbalstu. Viņš arī uzsvēra, ka ES un NATO potenciāls pašlaik nav izmantots pietiekamā apjomā, kas apdraudot iedzīvotāju dzīvības.

Tikmēr, vaicāts par ES noteiktajām sankcijām pret Krieviju, ministrs pauda viedokli, ka dalībvalstis sankcijas uztver daudz nopietnāk, nekā to uzskata otrā iesaistītā puse.

Savukārt bijušais Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts skaidroja, ka ES, ja tā vēlas būt noteicēja vairākos jautājumos, ir jānoslēdz ES-ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgums (TTIP). Tikmēr, runājot par iespējamo Lielbritānijas izstāšanos no ES, bijušais ārlietu ministrs pauda viedokli, ka tas būtu ievērojams zaudējums un apdraudējums visai ES, un to nevajadzētu pieļaut.

Jau vēstīts, ka Rīgā norisinās viens no Ziemeļeiropas nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem - "Rīgas konference", kas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pulcē augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un žurnālistus.

Konferencē ik gadu aktuālākie drošības un ārpolitikas jautājumi tiek skatīti plašā kontekstā. Šogad konferencē tiks diskutēts par Eiropas Savienības ģeoekonomisko ietekmi pasaulē, NATO kapacitāti nosargāt stabilitāti pasaulē, kā arī par to, kādas ir Krievijas un rietumu politiskās sadarbības nākotnes perspektīvas. Tāpat paredzētas diskusijas par jaunās paaudzes kara izaicinājumiem, informācijas kara sekām Rietumu demokrātijai, kā arī Eiropas politiskās kārtības nākotni.

Konferences diskusiju paneļos šogad piedalās Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis (V), Moldovas premjerministra vietniece un ārlietu ministre Natalja Germane, Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Lajčaks, Rumānijas ārlietu ministrs Bogdans Lucians Auresku, kā arī Norvēģijas ārlietu ministrs Berge Brende un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!