Foto: AFP/Scanpix

Slovākijas Gabčikovas ciema iedzīvotāji svētdien referendumā nobalsoja pret pagaidu nometnes izveidošanu 500 migrantiem, kas iesnieguši pieteikumus patvēruma iegūšanai Austrijā.

Šādas pagaidu nometnes izveidošanu Slovākijā paredz abu valstu vienošanās.

Apmēram 97% referenduma dalībnieku atbildēja apstiprinoši uz jautājumu "Vai jūs esat pret pagaidu migrantu nometnes izveidošanu Slovākijas Tehniskās universitātes ēkā?”.

Referenduma komisijas vadītājs Teodors Bodo informēja, ka no 4,3 tūkstošiem Gabčikovas pieaugušo iedzīvotāju referendumā piedalījās 2,6 tūkstoši, un tikai 102 balsojumā atbalstīja migrantu izmitināšanu.

Vietējās varas iestādes organizēja referendumu pēc tam, kad bija saņēmušas 3150 Gabčikovas iedzīvotāju parakstītu petīciju. Iekšlietu ministrija tomēr brīdināja, ka šī referenduma rezultāts nav tai saistošs.

"Vietējais referendums ir saistošs pašvaldībai, bet Iekšlietu ministrijai kā valsts institūcijai nav pienākums rīkoties atbilstoši tā rezultātiem,” sacīja ministrijas preses sekretāre Mihaela Paulenova.

Austrija un Slovākija 21.jūlijā Vīnē noslēdza divpusēju vienošanos, saskaņā ar kuru Slovākija piekrita izmitināt 500 migrantus, kas ir pieteikušies patvēruma saņemšanai Austrijā. Šīs vienošanās mērķis ir mazināt spiedienu uz Austrijas migrantu uzņemšanas spējām.

Šī vienošanās, kuru Austrijas iekšlietu ministre Johanna Mikla-Leitnere nosauca par “lielu solidaritātes zīmi no Slovākijas puses”, paredz, ka Slovākija segs izdevumus par migrantu izmitināšanu un pārtiku, bet Austrija uzņemsies personāla izdevumus.

Slovākijas ārlietu ministrs Roberts Kaliņāks izskaidroja savas valsts žestu ar vēlmi "samaksāt parādus" Austrijai, kura bija uzņēmusi bēgļus “Dzelzs priekškara” laikā un atbalstījusi Slovākijas uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES) un Šengenas zonā.

"Tagad viss ir gatavs, lai Gabčikova izmitinātu migrantus no Austrijas,” tomēr viņu ierašanās datums vēl nav zināms,” sacīja Paulenova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!