Foto: AFP/Scanpix

Sestdien notikušajās Slovākijas parlamenta vēlēšanās pašreizējā premjerministra Roberta Fico pārstāvētie sociāldemokrāti gan ieguvuši lielāko balsu skaitu, tomēr zaudējuši līdzšinējo vairākumu parlamentā, kur kopumā iekļuvušas deviņas partijas, liecina balsotāju aptaujas pie vēlēšanu iecirkņiem. Tādējādi jaunās valdības veidošana acīmredzot nebūs ne ātra, ne vienkārša.

Konservatīvās partijas OLANO-NOVA līderis Igors Matovičs šos rezultātus jau nosaucis par "lielu zemestrīci" Slovākijas politikā.

Kā liecina privātā telekanāla "Markiza TV" veiktā aptauja, valdošā partija "Smer-SD" ("Virziens-Sociāldemokrātija") ieguvusi 27,3% balsu jeb 45 no 150 deputātu mandātiem. Līdzšinējā parlamenta sastāvā Fiko varēja rēķināties ar 83 deputātu atbalstu.

Sociāldemokrātiem ar 13,3% seko liberālā partija "Brīvība un Solidaritāte (SaS) un ar 11,2% - konservatīvā OLANO-NOVA, kuras saņems attiecīgi 22 un 18 mandātus.

Parlamentā iekļuvusi arī galēji labējā Slovāku Nacionālā partija (SNS) ar 8% balsu, kas tai nodrošina 13 deputātu vietas.

Politikas analītiķis Samuels Abrahams prognozējis, ka koalīcijas veidošana varētu ilgt "nedēļām vai pat mēnešiem".

Pēc eksperta domām, premjeram Fico, ja viņš vēlas saglabāt šo amatu uz trešo pilnvaru termiņu, vajadzētu distancēties no galēji labējās SNS, ar ko viņš sadarbojās sava pirmā pilnvaru termiņa laikā, un censties iegūt triju vai četru centrisko partiju, tostarp SaS atbalstu, īpaši ņemot vērā, ka Slovākijai šā gada otrajā pusē rotācijas kārtībā būs jāuzņemas Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts pienākumi.

Fico rēķinājās ar plašu sabiedrības atbalstu savai stingrajai nostājai pret Eiropas Komisijas (EK) mēģinājumiem uzspiest bloka dienvidvalstīs nelegāli ieceļojušo patvēruma meklētāju pārdali pa citām ES dalībvalstīm, tomēr priekšvēlēšanu kampaņas noslēgumā sabiedrības noskaņojumā pārsvaru pār imigrācijas problēmām guva tādi vēlētāju ikdienā svarīgi jautājumi kā veselības aprūpe un izglītība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!