Foto: RIA Novosti/Scanpix

Separātisti atbrīvojuši vienu no astoņiem Eiropas militārajiem novērotājiem, kurus prokrieviskie aktīvisti sagūstīja piektdien Ukrainas pilsētā Slovjanskā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vīrietis, domājams, ka zviedrs, ir atbrīvots medicīnisku apsvērumu dēļ, BBC uzzināja no separātistu pārstāvja. Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) vēlāk apstiprināja, ka atbrīvotais ir zviedrs.

Svētdien separātisti novērotājus atrādīja žurnālistiem. Vēlāk žurnālisti pamanīja, ka viens no Eiropas novērotājiem trīs cilvēku pavadībā iekāpa EDSO automašīnā un, nesniedzot komentārus, devās prom.

"Viņam ir vieglas formas diabēts, tāpēc mēs ļāvām viņam iet," paskaidroja pašpasludinātā Slovjanskas mēra Vjačeslava Ponomarjova pārstāve Stella Horoševa.

EDSO ir iesaistījusies sarunās, lai panāktu novērotāju atbrīvošanu, tikmēr nav nekādas informācijas par Ukrainas militāristiem, kas sagūstīti kopā ar Eiropas valstu pārstāvjiem, norāda BBC.



Vēstīts, ka prokrievisko separātistu kontrolētajā Slovjanskā piektdien sagrābts autobuss, kurā atradās astoņi militārie novērotāji no EDSO valstīm.

Separātisti sestdien paziņoja, ka gūstekņi ir "NATO spiegi" un ka negrasās viņus atbrīvot, bet, ka iespējama ir gūstekņu apmaiņa. Palīdzēt atbrīvot novērotājus solīja Krievija.

Autobusā atradās četri vācieši un pa vienam pārstāvim no Dānijas, Zviedrijas, Polijas un Čehijas. Tāpat sagūstītas arī piecas ukraiņu militārpersonas.

EDSO paziņoja, ka aizturētie novērotāji ir ieradušies no EDSO valstīm, taču nepārstāv šo organizāciju. Aizturētie novērotāji Ukrainā ieradušies militārā pārbaudes misijā pēc Ukrainas valdības lūguma un pamatojoties uz 2011. gada Vīnes dokumentu, vēsta Ukrainas mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!