Foto: AFP/Scanpix

ASV ir ārkārtīgi vīlušās par Krievijas lēmumu piešķirt politisko patvērumu bijušajam CIP darbiniekam Eduardam Snoudenam, atsaucoties uz Baltā nama preses paziņojumu, piektdien raksta raidsabiedrība BBC.

Baltais nams pēc šāda Krievijas lēmuma pārskata vienošanos, kas paredz pirms rudenī gaidāmā G20 samita Krievijas un ASV divpusējo samitu Sanktpēterburgā.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija paziņojusi, ka šāds Krievijas lēmums slikti ietekmēs abu valstu attiecības. "Mēs esam ārkārtīgi vīlušies Krievijas varasiestāžu lēmumā, kurā ignorēti mūsu lūgumi izdot Snoudenu ASV," ziņojis Baltais nams. Paziņojumā arī norādīts, ka Krievija iepriekš ASV neinformēja, ka pieņēmusi lēmu par patvēruma piešķiršanu.

Baltā nama paziņojumā nav atklāts, vai ASV plāno spert kādu atbildes soli, vēl bez iepriekšminētās iespējas atteikties no Obamas un Putina tikšanās rudenī. Krievijas lēmumu kritizējuši arī citi ASV politiķi.

Jau vēstīts, ka Edvards Snoudens 1.augustā beidzot pameta Šeremetjevas lidostu, kur bija pavadījis vairāk nekā mēnesi. Krievija viņam uz gadu piešķīra politisko patvērumu.

Snoudens nopludināja simtiem slepenu ASV izlūkdienestu dokumentu, kas atklāja, ka ASV sistemātiski veikušas telefonsarunu noklausīšanos un personu izspiegošanu internetā. Spiegošanas skandāla laikā nāca klajā arī ziņas, ka ASV izspiegojušas arī Eiropas Savienības institūcijas un citas sabiedrotās valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!