Foto: Reuters/Scanpix

ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena atklātie noslēpumi, kurus publiskoja britu laikraksts "The Guardian", ir kaitējuši valsts drošībai, trešdien paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

Kemerons ir augstākā britu amatpersona, kas izteikusi savu viedokli jautājumā par to, vai "The Guardian" rīkojās pareizi, publiskojot no Snoudena saņemtos dokumentus par slepenajām ASV un Lielbritānijas izspiegošanas programmām.

Uzrunājot parlamentu, Kemerons norādīja, ka notikušais ir kaitējis nacionālajai drošībai un "The Guardian" daudzējādā ziņā to apzinājies, jo, kad premjera padomnieks nacionālās drošības jautājumā un kabineta sekretārs palūdzis laikrakstam no Snoudena saņemtos materiālus iznīcināt, "The Guardian" to izdarījis.

"Tātad viņi zināja, ka tas, ar ko viņi saskaras, ir bīstams nacionālajai drošībai," norādīja Kemerons, atbildot uz bijušā aizsardzības ministra Laiema Foksa jautājumu.

Fokss sacīja, ka ir savādi, ka "slavenību telefonu uzlaušana prasa izmeklēšanu", bet, ja runa ir par britu tautu un drošības dienestu darbiniekiem, tiek sāktas debates.

Snoudens jūnija sākumā nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

"The Guardian" no Snoudena saņemtos materiālus sāka publiskot augustā un joprojām turas pie pārliecības, ka rīkojies pareizi.

"The Guardian" norāda, ka materiālu publiskošana aizsākusi diskusijas par slepenību un runas brīvību. Tomēr vairākas esošās un bijušās Lielbritānijas amatpersonas pēdējās dienās paudušas bažas par to, ka Snoudena atklātā informācija kaitē valsts drošībai.

Britu iekšējā izlūkošanas dienesta MI5 ģenerāldirektors Endrū Pārkers norādīja, ka slepenās informācijas noplūde var palīdzēt teroristiem, savukārt kāds britu likumdevējs pat lūdzis noskaidrot, vai "The Guardian", publiskojot no Snoudena saņemto informāciju, nav pārkāpis likumu.

"The Guardian" augustā paziņoja, ka eksperti no Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūras GCHQ 20.jūlijā ir pārraudzījuši to cieto disku un atmiņas karšu iznicināšanu, kuros glabāti no Snoudena saņemtie faili.

Lielbritānijas valdība ir apstiprinājusi, ka Kemerona padomnieks un kabineta sekretārs Džeremijs Heivuds tika nosūtīts pie "The Guardian", lai informētu laikrakstu, ka tam jāiznīcina vai jāatdod no Snoudena saņemtiem materiāli, vai arī jārēķinās ar tiesvedību.

Žurnālists Glens Grīnvalds, kurš atspoguļoja daudzus no Snoudena atklātajiem noslēpumiem, otrdien paziņoja, ka aiziet no darba "The Guardian", lai strādātu pie "sapņu" projekta.

Grīnvalds norādīja, ka saņēmies piedāvājumu, kāds gadās reizi žurnālista karjerā un no kura nav iespējams atteikties, bet sīkāk neko nepaskaidroja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!