Foto: AFP/Scanpix

Bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līdzstrādnieks Edvards Snoudens izmantojis kolēģa šifrēšanas atslēgas, lai piekļūtu daudziem slepenajiem materiāliem, kurus viņš vēlāk nopludinājis medijiem, ceturtdien vēsta telekanāls "NBC News"

Civilais darbinieks atzinies ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) aģentiem, ka iedevis Snoudenam šifrēšanai nepieciešamo informāciju, bet neesot zinājis, ka viņš plāno nodot medijiem slepenus dokumentus.

Darbiniekam piemērots disciplinārais sods un viņš nesen iesniedzis atlūgumu, vēsta "NBC News".

Viņš ir viens no trim NSA darbiniekiem, kuri sodīti par saistību ar drošības noteikumu pārkāpšanu, kas ļāva Snoudenam nopludināt slepenos dokumentus, norādīts NSA dienesta vēstulē likumdevējiem.

Vēstule datēta ar 10.februāri un nosūtīta Pārstāvju palātas tieslietu un iekšlietu komitejām.

Vēstulē teikts, ka Snoudens ieguvis arī civilā darbinieka datora termināļa paroli, viņam par to nezinot, un maldinājis darbinieku, lai iegūtu lielāku piekļuvi slepenajai informācijai.

Mediji jau iepriekš ziņoja, ka Snoudens nozadzis kolēģu paroles vai maldinājis viņus, lai tās iegūtu, bet viņš pats janvārī to kategoriski noliedza.

NSA dienesta vēstule liecina, ka kopš augusta NSA ēkās aizliegts ieiet arī kādai aktīvā dienestā esošai militārpersonai un vēl vienam darbiniekam, jo arī viņi tiek turēti aizdomās par saistību ar Snoudena paveikto slepeno dokumentu nopludināšanu.

NSA dienesta vēstulē sniegta jaunākā informācija par iekšējo izmeklēšanu, kuras mērķis ir noskaidrot atbildīgos par drošības noteikumu pārkāpumiem, kas ļāva Snoudenam izpaust NSA noslēpumus.

Vairāki likumdevēji ir asi kritizējuši NSA par tās reakciju uz drošības pārkāpumiem un pieprasījuši paskaidrojumus, kādēļ neviena augsta ranga amatpersona nav atlaista vai saukta pie atbildības.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!