Foto: AFP/Scanpix

Bijušais ASV izlūkdienesta darbinieks Edvards Snoudens apgalvo, ka valdības slepenos dokumentus nopludinājis viens, kategoriski noraidot vairāku ASV likumdevēju pieņēmumus, ka viņam, iespējams, palīdzējusi Krievija, otrdien vēsta žurnāls "New Yorker".

Intervijā "New Yorker" Snoudens uzsvēris, ka "nepārprotami rīkojies viens, nesaņemot palīdzību ne no viena, vismazāk jau valdības".

Apgalvojumus par Krievijas līdzdalību Snoudens raksturoja kā absurdus.

"Tas nenostrādās (..). Jo tas ir acīmredzami nepatiesi, un amerikāņu tauta ir gudrāka, nekā politiķi domā," norādījis Snoudens.

ASV Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs Maiks Rodžerss svētdien paziņoja, ka cenšas noskaidrot, vai Snoudens nav saņēmis palīdzību no Krievijas, nozogot un atklājot ASV valdības noslēpumus.

"Es uzskatu, ka pastāv iemesls, kādēļ viņš beigās nonāca Maskavā [Krievijas] Federālā drošības dienesta (FDD) aģenta rokās. Es nedomāju, ka tā ir sakritība," intervijā telekanāla NBC raidījumam "Meet the Press" norādīja Rodžerss.

Viņš neminēja konkrētus pierādījumus, taču norādīja, ka vairāki atrastie pavedieni liecina, ka Snoudenam kāds ir palīdzējis.

Tomēr citas ASV drošības dienestu amatpersonas ziņu aģentūrai "Reuters" pagājušajā nedēļā sacīja, ka ASV nav pierādījumu, ka Snoudenam būtu bijuši līdzdalībnieki, kuri palīdzējuši viņam saprast, kuri ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) dokumenti ir jānozog vai palīdzējuši to izdarīt.

Snoudens oktobrī laikrakstam "New York Times" sacīja, ka nav paņēmis līdzi uz Krieviju nevienu slepenu NSA dokumentu un "pastāv nulles iespēja, ka krievi vai ķīnieši būtu saņēmuši kādus dokumentus".

Intervijā "New Yorker" Snoudens norādīja, ka gadījumā, ja viņš būtu Krievijas spiegs, tad kādēļ viņš vispirms devies uz Honkongu, bet pēc tam tik ilgi nīcis Maskavas lidostā.

"Pret spiegiem izturas labāk," atzīmējis Snoudens.

ASV Snoudens apsūdzēts spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā. Viņam piešķirts pagaidu patvērums Krievijā. Vašingtona atkārtoti aicinājusi Snoudenu atgriezties un stāties tiesas priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!