Foto: AP/Scanpix

No ASV varas iestādēm bēguļojošais Edvards Snoudens, kurš medijiem nopludinājis slepenu informāciju par ASV izlūkdienestu spiegošanu, ir pieprasījis tikšanos ar cilvēktiesību aizsardzības grupām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Cilvēktiesību aktīvistus Snoudens vēlas satikt jau piektdien Šerementjevas lidostā Maskavā, kur viņš 23. jūnijā ielidoja no Honkongas, paziņojušas Krievijas amatpersonas. 

Snoudens aicinājumu uz tikšanos izsūtījis vadošajām cilvēktiesību aizsardzības grupām, tai skaitā "Amnesty International" un "Human Rights Watch".

"Es varu apstiprināt, ka tāda tikšanās notiks," atklāja lidostas pārstāve.

Tiek ziņot, ka uzaicināts ierasties ir arī ievērojams krievu advokāts Henrihs Padva.

Bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieks Snoudens, kura izdošanu ir pieprasījušas ASV, ir izsūtījis patvēruma pieprasījumu 21 valstij. Vairums no tām lūgumu ir noraidījušas, bet Venecuēla, Nikaragva un Bolīvija ir norādījušas, ka ir gatavas bēgli pieņemt.

Nav gan zināms, kā Snoudens nokļūtu Latīņamerikā, ja pieņemtu kādas no šo valstu piedāvājumiem. Viņa pasi ir anulējušas ASV varas iestādes un pastāv bažas, ka ASV un tās sabiedrotie varētu piespiedu kārtā nosēdināt lidaparātu, ar kuru slepenu dokumentu nopludināšanā apsūdzētais varētu doties uz izvēlēto galamērķi.

Patvērumu Snodenam piedāvāja arī Krievija, taču no tā bēglis atteicās, jo nepiekrita Maskavas nosacījumam pārtraukt slepenās informācijas nopludināšanu.

Snoudens nopludināja simtiem slepenu ASV izlūkdienestu dokumentu, kas atklāja, ka ASV sistemātiski veikušas telefonsarunu noklausīšanos un personu izspiegošanu internetā.

Spiegošanas skandāla laikā nāca klajā arī ziņas, ka
ASV izspiegojušas arī Eiropas Savienības institūcijas
un citas sabiedrotās valstis.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!