Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spānijas opozīcijā esošo sociālistu līderis Pedro Sančess piektdien panāca parlamenta vairākuma atbalstu konservatīvo Marjano Rahoja gāšanai. Līdz ar apstiprinošo neuzticības balsojumu sešus gadus pie varas bijušajam Rahojam pats Sančess kļūst par jauno premjeru.

Sančess jau ceturtdien līdzās savas partijas atbalstam guva piekrišanas solījumus no galēji kreisā politiskā spēka "Podemos", divām katalāņu neatkarības partijām un basku nacionālistiem. Līdz ar to Sančess kļuvis par pirmo premjeru, kurš amatā nokļuvis ne kā vēlēšanas uzvarējušās partijas līderis. Savukārt Rahojs ir pirmais premjers, kuram Spānijā izteikta neuzticība.

Par Rahoja gāšanu balsoja 180 prlamentārieši, pret – 169, bet viens balsojumā atturējās.

Līdz ar to sociālistu līderis tagad kļūs par nestabilas mazākuma valdības vadītāju, kuru apdraudēs gan Rahoja konservatīvie spēki, gan popularitāti strauji gūstošā centriski labējā partija "Ciudadanos". Medijs "Politico" paredz, ka Sančesam līdz ar to būs jātiek galā ar lielāko konstitucionālo krīzi kopš demokrātijas atjaunošanas 1978. gadā pēc diktatora Fransisko Franko nāves.

Teorētiski amatu viņš var saglabāt līdz 2020. gadam, kad plānotas nākamās vēlēšanas, taču viņš pats solījis izsludināt ārkārtas vēlēšanas agrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!